Autowillis
Autowillis

Rendkívül sikeres év után folytatja a növekedési sztorit az AutoWallis Csoport

blank
blank

H I R D E T É S

A közép-kelet-európai régió egyre meghatározóbb autókereskedelmi és mobilitási szolgáltatója a tavalyi 366 milliárd forintos rekordárbevétel mellett elért 20 milliárd forintos EBITDA eredménye alapján képződött osztalékalapot az intenzív terjeszkedés finanszírozására fordíthatja. A 2023-as újabb rekordév után további dinamikus növekedést tervez az AutoWallis Csoport, melyet megújuló Igazgatóság stratégiai vezetésével irányíthat tovább a menedzsment az éves rendes közgyűlést követően.

Április 26-án tartja éves rendes közgyűlését az AutoWallis Nyrt., melyen a részvényesek többek között a 2023-as rekordnyereség felhasználásáról, valamint az Igazgatóság és a Felügyelőbizottság átalakításáról is dönteni fognak. Az AutoWallis öt évvel ezelőtt lépett a Budapesti Értéktőzsdére, mely idő alatt a vállalat a folyamatosan változó iparági és gazdasági környezet ellenére is óriási növekedést mutatott fel. Ebben a fél évtizedben az AutoWallis árbevétele négyszeresére, nyeresége tízszeresére ugrott, köszönhetően a következetesen végrehajtott növekedési stratégiának, melynek során a bővülést az organikus fejlődés mellett akvizíciók is támogatták. A régiós szinten is egyre meghatározóbb, ma már 16 országban jelenlévő autókereskedelmi és mobilitási szolgáltató tőzsdei pályafutása alatt 48 milliárd forintot vont be a tőkepiacról, több mint 10 akvizíciót hajtott végre, az általa képviselt márkák száma pedig 9-ről 24-re nőtt. A bővülés során a Csoportban dolgozók száma 270 főről közel 1400-ra emelkedett, miközben a vállalat vezetése is jelentősen kibővült. Az AutoWallis Csoport a következő években tovább kívánja folytatni a növekedési sztorit, ezért a vállalatot a tervek szerint a sikerekben bizonyított menedzsment irányítja továbbra is, a megújuló, az AutoWallis Wallis Csoporton belül elért kiemelkedő helyzetét jobban tükröző Igazgatóság stratégiai irányítása mellett. Az éves rendes közgyűlésen a részvényesek arról határozhatnak, hogy Müllner Zsolt elnök, valamint Ormosy Gábor vezérigazgató mellé olyan új Igazgatósági tagok kerüljenek, akik az elmúlt évtizedekben jelentős hazai és nemzetközi tapasztalatokat szereztek részben szintén tőzsdei vállalatoknál, többek között vállalatvezetés és akvizíciók területén. A közgyűlési előterjesztések alapján az Igazgatóságba kerülhet Vaczlavik Ferenc, az AutoWallis gazdasági igazgatója, Veres Tibor, az AutoWallis fő tulajdonosának, a Wallis Csoportnak az elnöke, a Wallis Csoport képviseletében Mező Gyula vezérigazgató, Buday Bence vezérigazgató-helyettes, valamint Karvalits Ferenc stratégiai vezérigazgató-helyettes. A közgyűlésen a Felügyelőbizottság tagjává választhatják Deme Gézát, az AutoWallis legnagyobb intézményi befektetőjének, a Széchenyi Alapok Zrt-nek az elnök-vezérigazgatóját. A Wallis Csoport hosszú távú, stratégiai befektetésként tekint az AutoWallis Nyrt-re és a menedzsment eddig is sikeres munkáját elismerve expanziós terveit az Igazgatóság új tagjainak jelölésével is támogatja – mondta el Veres Tibor, a Wallis Csoport fő tulajdonosa.

Az AutoWallis részvényesei a közgyűlésen döntenek a társaság tavalyi beszámolójáról és a nyereség felhasználásáról is. Mint a február 29-én közzétett gyorsjelentés alapján ismeretes, az AutoWallisnak 2023-ban is rekord árbevétele és nyeresége volt: a növekedést tavaly is akvizíciók támogatták az organikus bővülés mellett, így a már döntően régiós jelenlétű vállalat 366 milliárd forintos árbevételt és 20 milliárd forintos EBITDA-t ért el, az egy részvényre jutó nyeresége pedig 21 forint fölé emelkedett. Az AutoWallis Igazgatóságának javaslata, hogy az eredmény kerüljön tartalékba, azt a további növekedés finanszírozására használják fel a Wallis Csoport által 2024. január 26-án végrehajtott 5,7 milliárd forint összegű készpénzes tőkeemeléssel együtt. Az AutoWallis több pénzügyi mutató esetében már tavaly meghaladta a 2025-re korábban kitűzött célokat, és tovább halad a növekedési pályán, ezért a társaság a tervek szerint májusban bemutatja frissített stratégiáját és célszámait, valamint osztalékpolitikáját. A növekedés fő iránya a nemzetközi terjeszkedés lehet, ezért a társaság létrehozza az AutoWallis Csoport nemzetközi üzletfejlesztésért felelős alelnöki pozíciót, melyre május 1-től a vállalatcsoport fejlődésében és növekedésében elért kimagasló sikerei elismeréseként Andrew Prest-et kérte fel. Az általa betöltött eddigi Nagykereskedelmi üzletág igazgatói pozícióért a jövőben Bihari Pál, az AutoWallis Distribution ügyvezető igazgatója felel. Antal Péter a Kiskereskedelmi üzletág vezetőjeként tovább folytatja eddig is sikeres munkáját, kizárólagos fókusszal dolgozhat az üzletágának nemzetközi terjeszkedésén és a hatékonyságot javító belső projekteken. Székely Gábor a továbbiakban a jelenleg is betöltött befektetői kapcsolatok (IR) és ESG igazgatói munkájára fókuszál, melyben eddig is jelentős sikereket ért el a tőkepiaci jelenlét, az ESG kihívások teljesítése, továbbá zöld finanszírozások megszervezése terén.

H I R D E T É S