twitter-elon-musk-home-office-techinfo
twitter-elon-musk-home-office-techinfo

Kiderült, miért tiltotta meg a home office-t Elon Musk?

blank
blank

H I R D E T É S

Nagy visszhangot keltettek a sajtóban az amerikai milliárdos Elon Musk első intézkedései, amit az újonnan vásárolt cégénél, a Twitternél hajtott végre. Ezután sokan találgatják, hogy vajon más cégek is visszarendelik-e az irodába a dolgozóikat?

Nagyot ment a napokban az a sajtóhír, hogy Elon Musk megtiltotta a Twitter alkalmazottainak a távmunkát, akiknek így minimum heti 40 órát kell az irodában tölteniük. Felmentés csak akkor van, ha ő kifejezett engedélyt ad erre. A lényeg tehát, hogy Elon Musk ultimátumot adott az alkalmazottaknak: „Menjetek vissza az irodába, vagy mondjatok fel!”

Más cégek is követhetik a példát?

Az intézkedés más cégek számára is példaként szolgálhat. A GoodHire nemrégiben végzett felmérése szerint a munkavállalók 78%-a aggódik amiatt, hogy a távmunkásként jobban fenyegeti az állásuk elvesztésének veszélye egy recesszió idején, mint az irodában dolgozókat.

Lynn Bowes-Sperry, Ph.D., a Cal State East Bay Egyetem Menedzsment Tanszékének docense szerint a veszély mértéke igazából a cég hozzáállásától függ. Ha a munkáltató tényleg támogatja, hogy aki otthonról szeret dolgozni, az megtehesse ezt, akkor nem fogják elbocsátani. Márpedig azokban a munkakörökben, ahol távmunkát is lehet végezni, az emberek 71%-a élne is ezzel a lehetőséggel.

Hosszabb távon elveszíthetik a tehetségeket a „merev” cégek

Ha azonban a munkáltató vonakodva teljesíti ezt a kérést és közben magatartásával azt sugallja, hogy nem örül a távmunkának, akkor reális lehet az elbocsátás veszélye. A professzor úgy véli, hogy ha több vállalat úgy dönt, hogy megköveteli a teljes munkaidős visszatérést az irodába, hosszú távon elveszíthetik a tehetségeket, hiszen aki úgy gondolja, hogy otthonról is lehet produktív, az máshol fog munkát keresni.

Kivételes esetben és kivételes embereknél

Nicholas Bloom, a Stanford közgazdászprofesszora viszont úgy véli, hogy Musk az intézkedéssel csupán  pénzt akar megtakarítani.

“Musk valószínűleg azért tiltja be az otthoni munkavégzést, hogy sok embert rávegyen az önkéntes kilépésre. Így nem kell annyi embert kirúgnia.” 

Musk viszont azt állítja, hogy a távmunka megtiltásával a hatékonyságot növelné, hiszen a Twitter naponta több mint 4 millió dollárt veszít. Egy felvétel tanúsága szerint Musk azt is elmondta, hogy a Teslánál és a SpaceX-nél is dolgoznak távmunkában, de ez a megoldás kivételes esetben és kivételes emberek esetében alkalmazható.

Szerző: K.T.
Fotó: Envato

H I R D E T É S