vállalkozás, tippek
vállalkozás, tippek

Vállalkozás: jelek, hogy itt az ideje valami újat kezdeni!

blank
blank

H I R D E T É S

Vállalkozóként, szabadúszóként, vagy akár munkavállalóként is számos olyan egyértelmű jelzést kapunk az élettől, ami arra figyelmeztet minket, hogy ideje tovább állni és valami újat kezdeni. Az egyik legegyértelműbb jel a fejlődés, a továbblépés lehetőségének hiánya, illetve az, amikor anyagilag már nem térül meg a befektetett munka.

Hónap kérdése: Te szívesen lennél önmagad főnöke?

Eredmények megtekintése

Betöltés ... Betöltés ...

Akár alkalmazottak, akár vállalkozók vagyunk, az idő előrehaladtával egyre nehezebben váltunk és egyre nehezebb beismerni, hogy itt az ideje új fejezetet nyitni az életünkben. Vállalkozóként különösen nehéz döntés ez, hiszen az érzelmi kötődés sokkal erősebb egy saját üzlet esetében. Mégis vannak árulkodó jelek, amik megmutatják, hogy mikor érdemes elgondolkodni azon, hogy bezárjuk a boltot. Most nézzük meg, hogy mire kell figyelni egy vállalkozás esetében.

Nincs növekedés, vagy előrelépés

Hiába tűnik úgy, hogy folyamatosan fejlődünk, de ha nincs növekedés vagy előrelépési lehetőség a vállalkozásunkban, akkor valami nincs rendben. Akkor itt az ideje szünetet tartani és újragondolni a folyamatokat. Ha a dolgok nem működnek, akkor ez a legjobb dolog amit tehetünk.

Ha a vállalkozás nem termel nyereséget

Amikor folyamatosan van munka, de a vállalkozásunk mégsem termel elég pénzt ahhoz, hogy stabilan lehessen működtetni és ha minden erőfeszítést megteszünk a működés javítását célzó rendszerek és folyamatok bevezetésére, de ez sem hoz eredményt, akkor le kell állni.

A piaci versenyben egyre nagyobb a lemaradás

Amikor egy vállalkozó valami teljesen újat kínál a piacon, a fő kihívást az jelenti, hogy megragadja a célközönséget, amely megvásárolná a terméket. Ha azonban olyan termékkel vagy szolgáltatással áll elő, amely már kezdetben is létezik a piacon, fontos, hogy az jobb és hatékonyabb legyen mint a többi. Ha az idő elteltével túl nagy lesz a konkurencia, vagy egyre több cég kínál jobb színvonalú szolgáltatást, vagy terméket, akkor itt az ideje kiszállni az üzletből.

Elveszik a munka öröme

A vállalkozóknak motiváltnak és pozitívnak kell lenniük, és élvezniük kell a vállalkozás működtetését ahhoz, hogy sikeresek legyenek. Néha vannak olyan helyzetek, amikor nagy a nyomás, hogy a legjobbat nyújtsák az ügyfeleknek. De ha teljesen elveszik a munka öröme, akkor el kell gondolkodni a folytatáson.

Meghozni a helyes döntést

Vállalkozóként különösen nehéz tisztán felmérni a helyzetet és meghozni a helyes döntést, főleg akkor, ha érzelmileg is kötődünk az üzletünkhöz. De fontos megérteni, hogy a piacon ma már számtalan sok lehetőség van, és mindig belevághatunk valami újba, ami több lehetőséget biztosít.

Érzelmi kötődés

Amikor valaki a nulláról indít el egy vállalkozást, akkor érzelmi kötődés alakul ki az üzlet iránt. Ilyenkor sokkal nehezebb felismerni a kritikus fontosságú pillanatokat, és megtenni azt, ami az adott pillanatban a vállalkozás számára helyes. 

Pénzügyi problémák

A pénz az a fő „üzemanyag”, ami működteti az üzletet. Legtöbbször a rossz gazdálkodás a legfőbb oka annak, hogy egy vállalkozás végül bezár. A fix költségek melletti fedezeti pont, azaz a nullszaldós forgalmi szint kiszámítása alapvető fontosságú a stabil üzletmenethez.  Minél magasabb a fedezeti hányad, annál stabilabb a cég nyereségessége a forgalom és piaci árak változásit figyelembe véve. Ha ezzel probléma van, akkor drasztikus lépésekre van szükség.

Szerző: K.T.
Fotó: Envato

H I R D E T É S