soft skill, önfejlesztés, karrier, tippek
soft skill, önfejlesztés, karrier, tippek

Karrierépítő soft skillek 

blank
blank

H I R D E T É S

Tudtad, hogy a soft skilljeid fejlesztésével a karrieredben és előreléphetsz? 

Tisztában vagy vele, mik azok a soft skillek, de eddig nem fordítottál erre a területre komolyabb energiát? Érdemes megnézni, számodra mik az erősségek és gyengeségek ezen a téren, mivel ezeket jól kezelve, vagy fejlesztve igazi jolly joker kollégává válhatsz. 

Hónap kérdése: Te tudatosan fejleszted a soft skilljeid?

Eredmények megtekintése

Betöltés ... Betöltés ...

Mik azok a puha készségek és miért van szükségünk rájuk? 

Elsőként mindenképpen ezt kell tisztáznunk ahhoz, hogy megértsük, hogyan befolyásolhatják a soft skilljeink a karrierünket. Ebbe a fogalomba az olyan képességeink tartoznak, melyek objektíven nem leírhatóak, ellenben a tanulmányainkkal, a munkatapasztalatainkkal, nyelvtudásunkkal és szinte minden az önéletrajzunkban is kiemelt területtel. A soft skillek közé sorolható a kommunikációs készség, az empátia, a jó problémamegoldás, a szervezőkészség, a kreativitás, de még az is, hogy hogyan tudunk csapatban dolgozni. A sor még bővíthető, azonban az előző készségeket végigolvasva már így is teljesen kirajzolódik, hogy ez a terület nem mérhető fel néhány perc alatt egy adott személy esetében. Ezzel együtt azonban az is elmondható, hogy azok, akik ilyen területen kiemelkedően teljesítenek, a legtöbb esetben a munkájukat is el fogják tudni ismertetni. 

Hogy segítheti a karrierünket? 

Ki ne vágyna egy olyan kollégára – legyen az a beosztottunk, közvetlen kollégánk vagy a felettesünk –, aki remekül kommunikál, minden problémára van néhány kreatív ötlete és jó meglátása, ráadásul igazi csapatjátékos? Emellett szívesen és hatékonyan adja át a benne lévő tudást a munkatársainak és könnyen alkalmazkodik. Mindezek a készségek erős hard skillekkel, vagyis a mérhető, megszerzett tudással kiegészítve igazi jolly joker munkavállalóvá változtatnak bárkit. A LinkedIn Global Talent Trends 2019-ben publikált elemzéséből például az derül ki, hogy a HR szakemberek 92%-a úgy véli, a soft skillek legalább annyira, ha nem jobban mérvadóak, mint a hard skillek az alkalmazottaknál.
Így nézve a képet tehát nem nehéz elképzelni, hogy a megfelelően működő soft skillek nagyszerűen ki tudnak emelni minket a munkahelyünkön, hiszen a legtöbb munkáltató ilyen munkavállalókat keres. Éppen ezért érdemes valóban foglalkozni ezekkel a területekkel.

Hogyan fejleszthetők ezek a területek? 

Az már egyértelmű, hogy foglalkozni kell ezzel a területtel, de hogyan? Ehhez szükség van némi önismeretre. Ha ugyanis tudod, mi az a terület, amiben fejlődni szeretnél, érdemes egy arra a témára fókuszáló tréninget keresned. Számtalan lehetőség közül válogathatsz majd, melyek mindegyikén remek technikákat sajátíthatsz el.
Szintén érdemes lehet a közvetlen kollégákkal csoportos tréningeken részt venni, erősítve az összetartást és a közös munkát.
Másik hatásos mód, ha a munkatársaidtól kérsz visszajelzést, miben lenne érdemes fejlődnöd.
Egyéni kutatás: olvass a témában készült kutatásokat, könyveket. Nézd meg, mik azok a tippek, amiket könnyen be tudnál építeni a mindennapjaidba. 

Szerző: K.T.
Fotó: Envato

H I R D E T É S