home office, pszcihológia, otthonról végezhető munka
home office, pszcihológia, otthonról végezhető munka

Az otthoni munkavégzés pszichológiája, előnye és hátránya

blank
blank

H I R D E T É S

A koronavírus időszaka megváltoztatta az életünket és bizony a munkavégzésbe is belenyúlt. Szerencsésnek mondhatta magát az, aki a nagy káoszban megtarthatta a munkahelyét és home office-ban folytathatta a dolgát.

Egyes munkakörök nem kivitelezhetők távmunka vagy home office keretén belül, de a Covid-19 bizony hazarendelt sokakat, hogy a munkatársaktól elzárva haladjon tovább a munka. Ez az időszak megmutatta, hogy milyen is az, ha az otthonunk válik az irodánkká. Sokak megszenvedték az elzárást és az otthonról végzett munkát. Nemcsak a társaság okozott hiányérzetet, hanem a napi megszokott rutin, a közeg és tegyük hozzá azt is, hogy az a család, ahol iskolás korú gyerekek is vannak, még az iskola is hazaköltözött. Egy home office-ban dolgozó szülő tehát egyszerre volt szülő, tanár és dolgozó is. Másoknak ez tűnt a legélhetőbb rendszernek és kiteljesedve érezték magukat. 

A home office pszichológiai hatásai

Ha a feltételek adottak, mindenki képes az otthonából dolgozni, de nincs mindenkire jó hatással. Vagyis egyénenként változó, ki és hogyan reagál arra, ha otthonról kell dolgozni. Vannak, akik számára az otthoni munka felszabadító és inspiráló, míg mások nehezen küzdenek meg a magány és a motivációhiány nehézségeivel. Fontos, hogy munkáltatói és a munkavállalói oldalról is felismerjék és kezeljék ezeket a hatásokat. A rendszeresen beiktatott személyes és virtuális csapatépítő tevékenységek, a mentális egészség támogatása és a rugalmas munkakörnyezet kialakítása mind hozzájárulhatnak a pozitív pszichológiai hatások erősítéséhez.

Egy kutatás rámutatott arra, hogy ugyan a Covid-19 felgyorsította a home office köztudatba kerülését, de ez a munkavégzési típus máig megmaradt és nemcsak a munkavállalók részesítik előnyben, hanem akár a munkáltatók is. A részmunkaidős home office munka ráadásul jobban megteremtheti a munka és magánélet egyensúlyát, kevésbé stresszes és lojálisabb dolgozókat eredményezhet.

A hibrid munkavégzés felé való elmozdulás megköveteli a munkáltatóktól, hogy ezt rugalmasan kezeljék. Ha csak hetente 2-3 napot dolgozhat egy munkavállaló a saját otthonából, már sokkal nagyobb a munkával és a magánéletével való elégedettség, hiszen jobb egyensúly tartható. Mindez jó hatással van a munkavégzésre és a családi kapcsolatokra is. Ugyanakkor a karantén idején megfigyelhető volt a különböző függőségek (alkohol, drog, cigaretta) számának ugrása, tehát pusztán home office munka során is szembe kell nézni ezekkel. 

A munka világa megváltozik

Azóta már lecsengett ez a korszak, ám a home office, mint munkavégzési típus megmaradt, igen kedvelt és keresett lett. Azt azonban el kell árulni, hogy bár sokan az otthonról való munkának csak az előnyeit látják és gondolják, de bizonyos nehézségekkel is szembe kell nézni. 

Többen felfedezték az otthoni munkavégzés kényelmét, de annak pszichológiai hatásai összetettebbek annál, mint amit elsőre gondolnánk. Nézzük, hogy mire számíthat az, aki home office munkába áll.

Home office előnyök

Kétség kívül az egyik legnagyobb előny a rugalmas munkavégzés, hiszen saját ritmusunk szerint dolgozhatunk, ami növelheti a termelékenységet és az elégedettséget. Mindez ahhoz is hozzájárul, hogy a dolgozók könnyebben összehangolják a munkát és a magánéletet.

A másik fontos szempont, hogy home office esetén a saját otthonunk válik a munkahellyé is. A saját kuckónkban pedig a kényelem oltárán áldozva folyhat a munka. 

Időt, energiát és pénzt spórolunk meg azzal, hogy otthonról dolgozunk, hiszen nem kell bejárni a munkahelyre. Különösen fontos szempont a mai világban, amikor állandó időhiánnyal küzdünk és persze nem kis pénzt spórolhatunk meg.

Azzal is időt takaríthatunk meg, hogy akár pizsamában maradva is elvégezhető a feladatunk. A meetingek, értekezletek idejére elég, ha felöltözünk, de alapvetően a kényelem a legfontosabb.

Home office hátrányok

Ami előny az akár hátránnyá is válhat. Az előzőekben szó volt ugyanis arról, hogy az otthoni munkavégzés során főképp a kényelemre törekszünk, így a ruházkodást is ennek megfelelően válogatjuk meg. Ám, ha nem figyelünk oda, akkor mindez életformává válhat és egyre kevésbé figyelünk oda a megjelenésünkre.

A home office eszménye jól hangzik, de vannak, akik nem képesek megtalálni otthon a rendszert és az időbeosztás nehézsége, az idő nem megfelelő felhasználása a hatékonyság rovására mehet. Aki nem képes fegyelmezetten a munkához állni, az nem tudja jól beosztani az idejét és kész káosszá válhat a munkavégzés.

Ebben a rendszerben dolgozva elmosódhatnak a határok munka és magánélet között. Összemosódhat a pihenőidő a munkaidővel, ami kiégéshez vezethet.

A home office mindenképp szociális elszigetelődéssel jár. Hosszú távon pedig magányossá és depresszióssá teheti az embert.

A megfelelő technikai követelmények szükségesek ahhoz, hogy a munkavégzés folyamatos és rugalmas legyen. Ha nem állnak rendelkezésre a megfelelő infrastruktúra, az a teljesítmény csökkenését idézheti elő. 

H I R D E T É S