blank

Álláskeresők és járadék – annak is jár, aki külföldön veszítette el a munkáját

blank
blank

H I R D E T É S

A koronavírus járvány miatt álláskeresővé váltak száma nemcsak itthon, de a nemzetközi munkaerőpiacon is magas. Egyre többen vannak olyanok is, akik külföldi munkavállalásból térnek haza munkanélküliként, hisz a járvány miatti leépítések a külföldi munkavállalókat érintették elsősorban. Fontos tudni, hogy az álláskeresőket megilletik egyes támogatások, valamint a munkáltatók az álláskeresők alkalmazása esetén támogatást is igényelhetnek. Az első lépés a nyilvántartásba vétel a lakóhely szerinti foglalkoztatási osztályon.

Álláskeresési járadék

Itthon álláskeresési járadékot az a regisztrált álláskereső igényelhet, aki a nyilvántartásba vételét megelőző három éven belül legalább 360 nap jogosultsági idővel rendelkezik, nincs munkaviszonya, nem folytat vállalkozói tevékenységet, illetve az önálló álláskeresése nem vezetett eredményre, és a foglalkoztatási szerv sem tud számára megfelelő munkahelyet felajánlani.

A kérelem benyújtása elektronikus úton a legkönnyebb:

• ügyfélkapusregisztrációval az alábbi linken nyújtható be e-papír: https://epapir.gov.hu/level/uj

• elektronikus levél formájában

• ügyfélkapu nélkül az alábbi link javasolt: https://eugyintezes.munka.hu

Amennyiben elektronikus ügyintézésre nincs mód, a kitöltött kérelmeket és az iratmellékleteket a helyileg foglalkoztatási hivatalhoz kell eljuttatni.

Az álláskeresési járadék összegét a kérelem benyújtását megelőző négy naptári negyedévben elért bruttó fizetés alapulvételével kell kiszámítani. A folyósítás hossza maximum 90 nap. A folyósítás összege: a teljes időtartam alatt a járulékalap 60%-a, de maximum a minimálbér 100%-a.

 Külföldről hazatérők, akik elveszítették az állásukat

Hazatérő munkavállaló, aki másik tagállamban dolgozott és élt, de miután munkaviszonya megszűnt, inkább hazatér, kérheti az ellátását attól az országtól, ahol addig a foglalkoztatása volt, vagy Magyarországtól. Az előbbi esetben az ellátását az utolsó munkavégzés helye szerinti tagállam állapítja meg és folyósítja. Ez az összeg jellemzően magasabb, mint a hazai ellátás maximum összege. Minden országban más szabályok vonatkoznak a munkanélküli ellátásokra. A jogosultság általában attól függ, hogy a munkanélkülivé válást megelőzően mennyi időt töltött az illető munkaviszonyban, vagy mennyi volt az átlagkeresete. Ahhoz, hogy valaki munkanélküli ellátást kapjon valamely EGT tagállamban, az ott meghatározott feltételeknek meg kell felelnie, de kérheti egy másik tagállamban munkaviszonyban vagy biztosításban töltött idő beszámítását is.

Aki itthon igényelné a járadékot, annak álláskeresőként nyilvántartásba kell vetetnie magát. A külföldről hazatérő magyar munkavállalóknak a hazai álláskeresési ellátás megállapításához a PDU1 nyomtatványt is be kell szerezniük. A járvány miatt javasolt e-mailben kikérni az érintett tagállam foglalkoztatási szervezetétől. Azok, akik Ausztriából térnek haza, az Osztrák Munkaügyi Hivataltól (AMS) szerezhetik be a PDU1 igazolást.

A határmenti ingázókra két speciális szabály vonatkozik

Az az ingázó, aki a munkáját nem a lakóhelye szerinti országban végzi, de hetente legalább egyszer hazautazik, az ellátását csak a lakóhelye szerinti államban tudja igénybe venni. Abban az esetben viszont, ha a munkavállaló csak részben, vagy időszakosan válik munkanélkülivé, akkor joga van a munkanélküli ellátást a legutolsó munkahelye szerinti országban igényelni, ám figyelembe kell vennie, hogy az adott tagállam a saját jogszabályait alkalmazza.

#allaskereso #munkanelkuli #ingazo #allaskeresesiellatas #foglalkoztatas

H I R D E T É S