blank

Duplájára nő az apaszabadság ?

blank
blank

H I R D E T É S

Egy éven belül a hazai jogrendnek is alkalmazkodnia kell egy 2019-ben elfogadott uniós irányelvhez. Ez kimondja ugyanis, hogy az apai pótszabadságnak minimum két hét, azaz 10 munkanap időtartamúnak kell lennie, eközben Magyarországon csak 5 nap jár az újdonsült édesapáknak.

A fejlett országokban különböző az apaszabadság hossza – a legnagyvonalúbb Japán, ahol 30 hetet, tehát  majdnem nyolc hónapot – is otthon maradhatnak a férfiak, ha gyermekük születik. A dél-koreai kispapáknak sincs okuk panaszra, hiszen ők 17 hetet tölthetnek a családjukkal. Az Unióban Svédország vezeti a listát – ott 10 hetes az apai pótszabadság, mialatt a franciáknál és a németeknél ennek a fele, Spanyolországban pedig két hét – írja a Pénzcentrum.

A hatályos jogszabályok szerint Magyarországon gyermek születése esetén öt, ikergyermekek születése esetén hét munkanap pótszabadság illeti meg az apát. ezt az apa kérésének megfelelő időpontban, de legkésőbb a szülést követő második hónap végéig a munkáltató köteles kiadni. A pótszabadság idejére a munkáltató az apa részére távolléti díjat fizet.

Valamelyest javíthat a magyar helyzeten az a 2019-ben elfogadott EU-s irányelv, amely többek között uniós minimumértéket határoz meg az apai pótszabadságok tekintetében. Ennek értelmében a gyermek születése után járó apai pótszabadságot minimum két hétben, azaz 10 munkanapban kell megállapítani.

Az Európai Parlament két hónapnyi, át nem ruházható és fizetett szülői szabadsággal is kiegészítette a jogszabályt, ami alanyi jogon mindkét szülőnek jár, így lehetővé téve a gyermekgondozási feladatok kiegyensúlyozottabb elosztását. Azt ugyanakkor a tagállamok határozhatják meg, hogy a minimális apaszabadság alatt milyen bérek, juttatások járnak az érintetteknek. De az EP kikötötte, hogy ezeket úgy kell megállapítani, hogy a jobban kereső szülőnek is legyen módja élni a neki járó szabadsággal.

A két éve elfogadott irányelvet a tagországoknak 3 éven belül kell átültetni a saját jogrendjükbe, így a magyar kormánynak legkésőbb jövőre döntenie kell az ügyben.

#csaladtamogatas #unio #jogszabaly

H I R D E T É S