blank

Egykulcsos járulék – adminisztrációs tehercsökkentés vagy új adónem?

blank
blank

H I R D E T É S

2020. július 1-től bevezette a kormány az egykulcsos járulékot. A bérpapírokon kevesebb lett az adat, de a számok változtak-e? Új adónem? Vagy csak a kifizetők adminisztrációs terhei csökkennek?

2020. június 30-áig minden munkabérből a következő adókat és járulékokat vonták le: 

  •  személyi jövedelemadó 15%
  • természetben egészségbiztosítási járulék 4% (ebből kerül finanszírozásra többek között az orvosi ellátás, kezelések, gyógyszerek)
  • pénzbeli egészségbiztosítási járulék 3% (ebből kerül kifizetésre többek között a táppénz, illetve az egyéb társadalombiztosítási ellátások)
  • munkaerő-piaci járulék 1,5%
  • nyugdíjjárulék 10%

Vagyis összesen a dolgozótól a személyi jövedelemadón kívül 18,5% járulékot vontak le. Ezeket a munkáltató két adónemre fizette be minden hónap 12-éig.

Július 1-től összevonták az összes járulékot, kivéve a személyi jövedelemadót. Tehát egy adónemre zsugorodott a természetben egészségbiztosítási járulék, pénzbeli egészségbiztosítási járulék, munkaerő-piaci járulék és a nyugdíjjárulék. Ha már össze lettek „házasítva”, a nevük is megváltozott, társadalombiztosítási járulék néven szerepel tovább. A fizetendő adó mértéke azonban nem változott, maradt 18,5%.

A dolgozók nettó fizetése sem változik. Ami a bérpapíron látszik, az az, hogy több levonási tétel lekerült a havi bérjegyzékükről, viszont egy új, eddig ismeretlen út tétel felkerült.

Változott a családi adókedvezmény is. 2020. július elsejétől a teljes 18,5%-ra érvényesíthető a családi adókedvezmény.

blank

Fontos változás, bár nem a munkavállalókat érinti, hogy szintén ettől a naptól minden munkáltatónak a bruttó bér 2 százalékával „kevesebbe kerül egy dolgozó foglalkoztatása”. Ez nem csak az adminisztrációs terhek csökkentését jelenti, hanem komoly gazdaságélénkítő hatása is lehet a foglalkoztatás területén. A KIVA adózást választó cégek esetében ez a csökkentés csak 2021. január 1-től lép életbe. A jelenlegi 12% januártól 11%-ra mérséklődik.

Szerző: Tóth Eszter, pénzügyi számviteli szakellenőr, Kék Indigó Kft.

#ado #penzugy #egykulcsosjarulek #munkavallalo #munkaltato #kiva #adminisztracio

H I R D E T É S