blank

Elindult a szezon. A tavalyi év katasztrófa volt a belföldi turizmusban, de mi várható idén?

blank
blank

H I R D E T É S

A KSH februári adatai szerint a külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 94 százalékkal csökkent és az összes vendégéjszaka 68 százalékát a belföldi vendégek töltötték el. A kereskedelmi szálláshelyek árbevétele 90 százalékkal volt kevesebb az előző év februárinál. Idén mindenhol jelentős árdrágulásra kell számítaniuk a belföldön nyaralni vágyóknak.

Szigetvári József, a Szallas.hu Csoport vezérigazgatója a Hello Vidéknek elmondta, 2020-ban a balatoni régió, a Nyugat-Dunántúl és a Tisza-tó térsége voltak a legdrágább úti célok.

Az átlagos foglalási ár 57 340 forint volt, de ez térségenként és időszakonként jelentős különbségeket takar. A Balatonon átlagosan 78 000 Ft volt a foglalási ár, a Nyugat-Dunántúlon 60 ezer Ft és a Tisza-tónál pedig 58 000 forintot fizettek átlagosan foglalásonként. Az átlagos foglalási fejenként 10 ezer, az átlagos ár/éj 27 970 Ft volt.

A hotelek, éttermek és kávézók újranyitása most ugyanolyan gondot jelent a tulajdonosoknak, mint azok bezárása volt. Az idei újranyitás teljesen más a szakértők szerint, mint a tavalyi, mivel az elmúlt egy évben sokan tönkrementek, illetve elhagyták az iparágat. Jelenleg nagy harc folyik a munkaerő visszaszerzéséért, miközben az élelmiszerárak és a munkabérterhek is megnőttek. Szakértők szerint azok az éttermek szenvedték a legnagyobb csapást a járvány alatt, amelyek a turistaforgalomra alapoztak.

A hatalmas bérigények, a magas alapanyagárak, a turisták és a személyzet hiánya, valamint az elviteles ételek áfájának várható növekedése miatt az éttermek nagyon nehéz helyzetben kezdik meg a nyári szezont. Sokan várták, hogy a labdarúgó-Eb komolyabb külföldi turizmust hoz, sajnos ez sem jött be. Kovács László, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke szerint a városi magyarok inkább vidéken, a Balatonnál vagy más, hazai vízparton, esetleg idegen országokban nyaralnak, sokat költő, külföldi turisták pedig nincsenek, és őszig nem is nagyon lesznek, ezért Budapesten jóval kevesebb vendéglátós mert kinyitni, mint máshol.

A turizmusban a tavalyi bázishoz képest 170%-kal nőtt áprilisban a vendégéjszakák száma, ezen belül a belföldiek vendégéjszakái 123%-kal, a külföldieké 326%-kal emelkedett. A szálláshelyek árbevétele így áprilisban 234%-kal nőtt. Az értékek az áprilisban érvényben levő korlátozások miatt azonban továbbra is töredékét teszik ki a járvány előtti szintekhez képest, 2019. áprilisához képest a vendégéjszakák száma 90,6%-kal, az árbevétel 89,7%-kal zuhant.

#ujranyitas #turizmus #vendeglatas #belfold #munkaerohiany

H I R D E T É S