Jövő áprilistól igényelhetők a képzési hitelek. Havi 150 ezer forint hitel járhat a szakképzésben és a felnőttképzésben tanulóknak. A képzési hitelt több mint 57 ezer felnőttoktatásban és mintegy 220 ezer szakképzésben résztvevő tanuló veheti fel jövő tavasztól.

Az újfajta képzési hitelek azok számára lesznek elérhetőek, akik a 18 és 55 év közötti korosztályba tartoznak és három hónapnál hosszabb képzésre járnak. Az újfajta konstrukciókra is érvényesek lesznek a családtámogatási kedvezmények, így előnyösek lehetnek a kismamának. Ha a hitelfelvételt követően megszületik a második gyermek, akkor az édesanyának csak a hiteltartozás felét kell visszafizetnie, a harmadik gyermek megszületése után pedig a teljes tartozását elengedik.

Az új képzési hitelek igényléséhez sem hitelbírálatra, sem biztosítékra nem lesz szükség, csak a szak- vagy felnőttképzési jogviszonyt kell majd igazolni. A technikumok és a szakképző iskolák által kínált új ösztöndíjrendszer nem zárja majd ki a hitel felvételét, a kölcsönt az iskoláktól kapott támogatás mellett is lehet igényelni.

Az új kölcsönnek két fajtája lesz: szabad felhasználású hitel és a képzési díjra fordítható kötött felhasználású hitel. A teljesen szabad felhasználású kölcsönt maximum havi 150 ezer forintig igényelhetitek majd. A kamata annyi, mint a Diákhitel1-é, amely jelenleg 1,99 százalék.

A kötött felhasználású képzési hitel pedig kamatmentes, maximálisan felvehető összege az iskolarendszerű szakképzésben és a nemzetgazdasági szempontból kiemelt képzéseknél igazodik az önköltség díjához, míg az egyéb képzéseknél maximum félmillió forint lesz.

Forrás: MTI

#szakkepzes #hitel #csaladtamogatas #diakhitel