blank

Ha időben felkészülünk a klímaváltozásra, még jól is járhatunk ?

blank
blank

H I R D E T É S

Növekvő energiahatékonyság, az alacsony kibocsátású technológiába történő befektetéseknek köszönhetően bővülő hazai jövedelem, foglalkoztatottság és a nemzeti össztermék. Mindez 2050-ig megtörténhet, ha megvalósulnak a párizsi klímaegyezmény célkitűzései. A Magyar Nemzeti Bank megbízásából a brit Cambridge Econometrics kutatócég által készített elemzés azt is megmutatta, mi lesz a magyar gazdasággal, ha az emberiség nem veszi komolyan a klímaváltozás okozta fenyegetést.

A klímaváltozásra nem reagáló forgatókönyv esetén a jövőben az éghajlatváltozás jelentős negatív fizikai hatásaira kell felkészülni, ebben az esetben az egyes gazdaságoknak csökkenő mezőgazdasági terméshozamokkal, egyre gyakoribb és hevesebb erdőtüzekkel, viharokkal és áradásokkal kell megküzdeniük. A negatív hatások egy részét már akkor sem kerülhetjük el, ha azonnal lépünk. Ha viszont az aláíró országok tettekre váltják a párizsi klímaegyezményben tett vállalásaikat, a károk mérsékelhetők – írja az okosipar.hu

Az ezzel járó változások jelentős mértékben érintik a gazdaságot. A pénzügyi szektor szereplőinek az alacsony kibocsátású technológiákat előnyben részesítő további új szabályozásokra és ezek hatásaira kell felkészülni. Magyarország esetében ez erősebb igazodási kényszert jelent az EU kibocsátás-kereskedelmi rendszeréhez, illetve több támogatást a megújuló technológiák számára.

A fosszilis üzemanyagok kikerülnek a gazdaságból és megnő az energiahatékonyság. A technológiába történő befektetések elősegítik a környezetbarát növekedést, bővül  a foglalkoztatottság és a nemzeti össztermék, valamint javul a külkereskedelem mérlege.

A járműiparban az elektromos autózásra történő átállás további beruházásokat és a kereskedelmi tevékenység növekedését eredményezi az átállás évtizedeiben. A fosszilis üzemanyagok iránt a közlekedés igénye is csökkenni fog, így a kitermeléséhez és kereskedelméhez kapcsolódó tevékenységek jelentősen visszaesnek. Másrészt ez javítja Magyarország külkereskedelmi mérlegét, és elősegítheti a nagyobb mértékű fogyasztást más területeken.

A klímaváltozás, annak hatásainak mérséklése más-más módon érintik az egyes régiókat és országokat. Emiatt szükséges az országokra és gazdasági szektorokra lebontott elemzés arról, mi várható a jövőben.

A változások Magyarországon fellendíthetik a  mezőgazdaságot és az élelmiszerfeldolgozó ipart, amelyek termékeire nagyobb keresletet támaszthat a bővülő hazai jövedelem. Az alacsony kibocsátású technológiákra történő áttérés igényei miatt pedig az építőipar, a fémfeldolgozás és az elektronikai ipar számolhat bővülő termeléssel.

#fenntarthatosag #klimavaltozas #technologia #ipar #mezogazdasag

H I R D E T É S