blank

Kedvezmények a személyi jövedelemadóban – kinek jár és miért?

blank
blank

H I R D E T É S

A személyi jövedelemadóról szóló törvény több adókedvezményt (most már egészen pontosan adóalap kedvezményt) nevesít. Ezeknek a sorrendjét a törvény meghatározza. Ennek az az oka, hogy vannak olyanok, amelyeket meg lehet osztani és olyanok, amelyeket nem, amik az adott személyhez kötődnek. Először ezeket kell érvényesíteni.

  1. 2020. január 1. óta új adóalap-kedvezményt vehetnek igénybe a négy vagy több gyermekes anyák, mely szerint nem kell személyi jövedelemadót fizetnie a jogosultságának időszakában a következő jövedelmek után: munkabér, táppénz, egyéni vállalkozó kivétje illetve vagy átalányban megállapított jövedelme, őstermelői jövedelem, megbízásból, felhasználási szerződésből származó jövedelem. Ez a kedvezmény nem osztható meg, vagyis csak a szülő nő veheti igénye.

Négy vagy több gyermeket nevelő anya az a nő, aki vér szerinti vagy örökbefogadó szülőként az általa nevelt gyermek után családi pótlékra jogosult, vagy családi pótlékra már nem jogosult, de jogosultsága legalább 12 éven keresztül fennállt, és az előbb említett gyermekek száma a négy főt eléri.

  • Súlyos fogyatékosság utáni kedvezményt az veheti igénybe, aki a súlyos fogyatékosságnak minősülő betegségekről szóló kormányrendeletben említett betegségben szenved, továbbá, aki rokkantsági járadékban vagy fogyatékossági támogatásban részesül. A betegség fennállásáról a körzeti orvos állít ki igazolást és jelenti le a NAV felé. A súlyos fogyatékosságnak minősülő betegségeket a 335/2009. (XII. 29.) Kormányrendelet határozza meg.  Ez a kedvezmény sem osztható meg.
  • Első házasok adókedvezménye: Az a házaspár jogosult, aki 2014. december 31-ét követően kelt egybe és legalább egyiküknek ez az első házassága. Ezt a kedvezményt a házastársak döntésük szerint közösen érvényesíthetik. A kedvezmény közös igénybevételét az adóbevallásban, vagy a munkáltatói adómegállapításban jelezni kell. Kötelező adat a házastárs adóazonosító jele, illetve a megosztás mértéke. Ez az első olyan kedvezmény, amit meg tudnak osztani. Érdemes tehát átgondolni, hogy kinek maradt még az első két kedvezmény után levont adója, hogy ő vegye igénybe az adókedvezményt.
  •  Családi adókedvezmény: A családi adókedvezmény a gyermekek számától függően csökkenti a családok jövedelmének az adóalapját. A számítás különbséget tesz az eltartott, és a kedvezményezett gyermekek között. A családi adókedvezmény a családi pótlékhoz hasonlóan a tankötelezett kor végéig jár, de ha a gyermek ezt követően közoktatás keretében tanul, akkor 20 éves koráig, sajátos nevelésű igényű gyermek esetében 23 éves koráig kapható a kedvezmény. Ezen kívül a várandóság idejére is megilleti a szülőket a kedvezmény a várandóság 91. napjától orvosi igazolás alapján. Ez a második olyan kedvezmény, amelyet a szülők meg tudnak osztani. Tehát ezzel a kedvezménnyel kapcsolatban is érdemes végiggondolni, hogy melyik szülőnek marad kerete, hogy érvényesítse a kedvezményt.

Szakértő: Tóth Eszter, pénzügyi számviteli szakellenőr, Kék Indigó Kft.

#ado #kedvezmeny #ber #szja #tappenz

H I R D E T É S