blank

Kevesebb a diákmunka iránti igény a Covid miatt

blank
blank

H I R D E T É S

A tavalyinál mintegy 20%-kal kevesebb diákmunkára van igénye a cégeknek jelenleg, és egyelőre az sem látható, hogy a karácsony előtti időszakban, amikor rengeteg diákmunkást szívnak fel a kereskedelmi láncok, miként alakul a helyzet. A fertőzés csökkenése érdekében az iskolaszövetkezeteknek is be kell tartaniuk a kormány által hozott szabályokat, ezt teszi az országos irodahálózattal rendelkező Fürge Diák Iskolaszövetkezet is. Már a koronavírus-járvány tavaszi hulláma alatt is egyeztettek partnereikkel a diákok egészsége érdekében, amit a mostani korlátozások idején is megtettek. Emellett részben átálltak az online ügyintézésre, hogy ezzel is óvják munkatársaikat és munkavállalóikat.

A Fürge Diák Iskolaszövetkezetnek több mint 700 partnere van, amelyek több mint 2000 féle munkakörben foglalkoztatnak diákokat, így igen eltérőek az ezekhez kapcsolódó egészségügyi intézkedések. Az iskolaszövetkezetre vonatkozó jogszabályokban nem történt változás a Coviddal összefüggésben, azaz a diákokat ugyanazokkal a szabályokkal lehet foglalkoztatni, mint eddig, illetve mint amilyen szabályok a munkáltatókra vonatkoznak. Ha egy kereskedelmi egység, ahol a diákmunkásaink dolgoznak, bizonyos higiéniai szabályokat bevezet, azokat az általunk közvetített munkavállalóknak is be kell tartaniuk – tudjuk meg dr. Simon Balázs igazgatósági tagtól.

A Fürge Diák kifejezetten odafigyel a kiközvetített fiatalok egészségére, amikor márciusban elkezdődtek a változások, folyamatosan egyeztettek partnereikkel az általuk bevezetni kívánt intézkedésekről. Ez azért is fontos, hogy a diákokat fel tudják készíteni arra, mi várja őket a munkahelyen, mire kell odafigyelniük, másrészt pedig az iskolaszövetkezet arról is meg akar győződni, hogy a partnerei tényleg körültekintően járnak-e el. Saját irodáikban a Covid első hullámában bevezették, hogy a diákok csak időpontra mehettek be ügyet intézni, a második hullámban pedig kiszélesítették az online ügyintézés lehetőségét. Például a hallgatói jogviszonyt úgy is meg lehet hosszabbítani, hogy a diákok lefényképezik a diákigazolványukat és online beküldik a képet.

Jelenleg mintegy 20%-kal kevesebb a kiajánlható munka, mint tavaly ilyenkor, bár tavasszal volt olyan időszak, amikor ez az arány sokkal magasabb volt. A kiközvetítendő munkák összetétele összességében nem változott, továbbra is a kereskedelem, a vendéglátás, a betanított munka teszi ki az ajánlatok jelentős részét. Az utóbbi tíz évben megtöbbszöröződött a diákok oktatásához kapcsolódó szakmai jellegű munkák száma, de ennek aránya továbbra is 10% alatt van. Ebből adódóan csak néhány esetben fordult elő a tavaszi karantén idején, hogy valamilyen könnyítést, például a home office lehetőségét ajánlották fel a diákmunkások számára. Mint dr. Simon Balázs mondja, a kiajánlható munkák vonatkozásában a november közepén kezdődött korlátozások óta napról napra változik a helyzet. Minden évben hatalmas mennyiségű diákot szív fel a kereskedelem karácsony előtt, de mivel az eladások jelentős része az online térbe tevődött át, idén várhatóan nem a szokásos mértékben lesz igény kisegítő munkaerőre.  

A diákmunkára a kereslet nagyobb mértékben csökkent az elmúlt hónapokban, mint a diákok munkavégzési kedve. Biztos, hogy van olyan diák, aki a fertőzésveszély miatt ebben az időszakban nem megy el dolgozni, de ezt a hozzáállást nem tapasztalják az iskolaszövetkezetnél. Míg a Covid előtt másfél évvel elindult az iskolaszövetkezetek között egy komoly harc a diákokért, addig most nincsenek toborzási problémáik. A koronavírus-járvány megállította a bérek intenzív emelkedését; 3-4 évvel ezelőtt a diákok keresete a minimálbér közelében volt, majd Budapesten 30%-kal, vidéken pedig 15-20%-kal emelkedtek a minimálbér fölé, azonban ez a tendencia az idén megtorpant.

Szerző: K.T.

#diakmunka #fizetes #iskolaszovetkezet#Covid

H I R D E T É S