Ma reggel a Kossuth Rádiónak nyilatkozva Orbán Viktor hangsúlyozta, hogy az 5 százalékos áfa egy válságkezelési intézkedés soron következő lépése, de emellett lakásfelújítási és más kedvezmények is várhatók.

A kormányfő a Kossuth Rádiónak pénteken adott interjújában kiemelte, hogy a beruházások fontosak a munkahelyteremtéshez. Ebbe a képbe jól illeszkedik a lakásépítések 5 százalékra csökkenő áfája. Orbán Viktor jelezte, az 5 százalékos lakásáfa mellett a jövőben lakásfelújítási kedvezményekre is lehet számítani.

Az 5 százalékos lakásáfa visszaállítása az Otthonteremtési programon belül azért fontos, mert Magyarországon az egyik legmagasabb a saját ingatlannal rendelkező háztartások részaránya az OECD-n belül. – ezt Nagy Márton, miniszterelnöki megbízott, gazdaságpolitikai tanácsadó mondta a Budapest Economic Forum 2020 online konferencián csütörtökön.

Az ország évi 40 ezer lakás építésére lenne képes, ami a lakásállomány megújításához kellene, viszont 2022-re évi 20 ezer lakás épülhet, ami szép teljesítmény lenne. Ezzel a lakásmegújítási rátát megőrizni sikerül – mondta.

Nagy Márton közölte: a beruházásokat négy fő csatornán, vissza nem térítendő támogatásokkal, adócsökkentésekkel, állami pénz- és garanciaintézeteken keresztül, és az uniós forrásokból támogatják, ezek négy különböző minisztériumhoz tartoznak. Mind a négy program a vállalati beruházásokat élénkíti.

Forrás: MTI

#tamogatas #hitel #lakaspiac #gazdasagelenkites #afa #munkahelyteremtes #beruhazas