blank

Nem terveznek béremelést jövőre az építőiparban – adócsökkentés lenne a megoldás

blank
blank

H I R D E T É S

Az építőipari vállalkozások nagy többsége 2021-ben nem, vagy csak az inflációt követő bérfejlesztést tervez – az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége szerint. A szervezet úgy látja, a koronavírus-járvány időszakában továbbra is a bérek személyi jövedelemadójának, közterheinek csökkentése lenne a megoldás.

Stabil piaci környezetre, a beruházások ösztönzésére, az idei évre megígért költségvetési forrásból finanszírozott ágazati hatékonyságnövelő, kapacitásbővítő támogatásokra, valamint az elaprózódott vállalati struktúra kezelésére van szüksége az építőiparnak, hogy húzóágazat maradhasson, a lakáspiacon dolgozó cégek számára pedig kiemelten fontos, hogy mielőbb közzétegyék az 5 százalékos áfa részlet szabályait – közölte az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége.

Javaslataikat az Innovációs és Technológiai Minisztériumnak is eljuttatták.

Az ÉVOSZ arra hívta fel a figyelmet, hogy bár a tervező, kivitelező és lebonyolító vállalkozások üzletileg még elfogadható évet zárnak idén, de a jövőre áthúzódó megbízások összege alacsony, 2021-et nagy bizonytalanság övezi, a megrendelők is kivárnak. Az önkormányzatoknál megszűnt a létesítmények előkészítése, terveztetése. Az állami megrendeléseknél előrehozott beruházások egyelőre nincsenek. A beruházásokat lebonyolító mérnökirodák az előkészítések lassulását, átütemezését tapasztalják.

Az ÉVOSZ szerint a 2018-ban és 2019-ben működtetett, ágazati hatékonyságnövelő, kapacitásbővítő támogatási rendszerre most is szükség van. A 2020-ra megígért költségvetési ágazati támogatásra az ágazat szereplői még nem pályázhattak. – tették közzé.

Az ágazatban 103 ezer építési vállalkozás tevékenykedik, amelyek közül a mikrovállalkozások különösen sérülékenyek a járványhelyzetben – a szakszövetség a vállalkozások fúziójának ösztönzését, kormányzati támogatását javasolja az építőipari termelési-szolgáltatási értékláncon belül.

A vállalkozások a koronavírus-járvány időszakában továbbra is a bérek személyi jövedelemadójának, közterheinek csökkentését tartják megoldásnak.

Emellett szorgalmazzák, hogy az új építésű lakások 5 százalékos áfájának szabályait minél előbb tegyék közzé. Fontos, hogy a szabályozást úgy alakítsák ki, hogy legalább 5 évre tudjanak tervezni a lakáspiac szereplői.

A szakmunkások átlag bruttó bére 350-400 ezer forint között mozog, a mérnököknél a bér a felkészültség, a projekt bonyolultságának függvényében változik: bruttó 550 ezer és 1 millió forint között mozog. A vállalkozások nagy többsége 2021-ben nem, vagy csak az inflációt követő bérfejlesztést tervez – olvasható az ÉVOSZ közleményében.

Forrás: MTI

#epitoipar #berek #berfejlesztes #vallalkozas #ado #szakszervezet #jarvany

H I R D E T É S