woman at home with child

Nők a Covid-19-járvány idején

blank
blank

H I R D E T É S

Milyen pozitív és negatív dimenziói vannak a nők által betöltött feladatok és szerepek változásainak a válság alatt és a válságot követően? Ezt a kérdést járta körbe az Európa Pont által szervezett online kerekasztal-beszélgetés, amelyben négy nőt, akik maguk is családban élnek: Szalai Piroska munkaerőpiaci szakértőt, Hegedűs Évát, a Gránit Bank elnök-vezérigazgatóját, Ujvári Enikőt, a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom alelnökét, a Balansz munka-magánélet program vezetőjét és dr. Csuka Dorottya molekuláris biológust, a Fiatal Kutatók Akadémiájának tagját kérdezték a vírus okozta válság következményeiről.

Hegedűs Éva: Amióta a feladataink egy részét home office-ban látjuk el, többet dolgozom, és nem mellesleg megtakarítom pl. az öltözködéssel és az utazással járó időt. Úgy vélem, sokkal hatékonyabb vagyok, mint korábban, és ugyan általában napi 10 óránál is többet dolgozom, de nagyon szeretem csinálni. Előfordul, hogy a nagyobb fiaim hazajönnek a régi szobájukba dolgozni és délben együtt ebédelhetünk, amit korábban szinte soha nem tudtunk megtenni.  

Megpróbáljuk megtalálni e nehéz időszak jó oldalát is, nyilvánvalóan nagy felelősségem van abban, hogy a munkatársaim, az ügyfeleim ne érezzenek semmit a covidos helyzetből. Szerintem a nőkre fokozott terhet ró a járvány, hiszen ránk hárul a háztartás, a család összetartása, erőt, vigaszt, optimizmust, biztatást kell adnunk. Számos nő kollégám kisebb gyerekekkel van otthon, akikkel tanulniuk kell, ezért többüknek nehéz megszerveznie a munkáját. Ezért például akkor keresem őket, amikor jelzik, hogy számukra mikor a legoptimálisabb. Ezekben a munkakörökben felelős kollégák dolgoznak, és tudják, hogy képesek megoldani a rájuk osztott feladatokat. Két stratégiai területen is női vezetőkkel dolgozom és kiválóan tudunk együttműködni. Sem a munkavégzés minőségében, sem a mennyiségében nem látok különbséget a női és a férfi kollégák között.

Szalai Piroska: Mindig úgy dolgoztam, hogy nem figyeltem a munkaidő kezdetét és végét, ez a Covid ideje alatt is így van. A járvány ugyan nem volt tervezett projekt a családban, de kétségkívül vannak előnyei is, például több időt tudok tölteni a 20 éves egyetemista fiammal, hiszen ő is itthonról tanul. A járvány időszaka alatt olyan munkák is előkerültek, amelyeknél egy-egy feladatra sokkal több idő szükséges, de a szakmai területen is lett hozadéka a karanténnak, a második hullám alatt kezdtem kisebb elemzéseket készíteni és posztolni a közösségimédia-oldalamon. A legutolsó posztomban például a fizetéskülönbségek kapcsán megfogalmaztam, hogy sokat beszélünk a férfi–női fizetések közötti különbségekről, de felmerül a kérdés: a versenyszférában van-e értelme annak, hogy valaki csak azért, mert férfi, többet kap? Vajon miért éri meg egy munkáltatónak többet fizetni, ha olcsóbban is megkapja ugyanazt a teljesítményt?

Szintén a karanténnal függ össze az a tapasztalatom, hogy manapság a munkáltatók mint háttérerőforrásra tekintenek a gyesen, gyeden lévő munkatársakra. A kisvállalkozások is megkeresik a gyesen, gyeden lévő anyukákat, hogy bajban vannak, be tud-e segíteni, el tud-e menni dolgozni.

Dr. Csuka Dorottya: A mi laborunkban optimálisak a körülmények a munkavégzéshez, már a tavalyi első hullám idején azt javasolta a főnökünk, hogy próbáljunk meg kicsit lazítani a laborban töltött időn. Ezért igyekeztünk besűríteni egy héten egy-két napra a laborban elvégzendő feladatokat, a többi napon pedig amit tudunk, otthon végzünk el. Ez sokat segített a kisgyerekeseknek, akik gond nélkül otthon tudnak maradni az ovisokkal, a kisiskolásokkal. Viszont azt is látom, hogy a Covid-laborban emberfeletti munkát végeznek a kolléganők és mindennapos, hogy éjszakáig tart a munka, vagy éjszakai műszakban dolgoznak.

Alapesetben áltagosan naponta mintegy 10 órát dolgozom, tavaly a Covid kapcsán bekerültem egy másik laborba, emiatt megduplázódik a munkám. A munka miatt sokszor a hétvégék is foglaltak, de a hivatásom a hobbim is. Pihenésképp, ha tudok, olvasok vagy futóedzésre megyek, emellett törekszem rá, hogy minőségi időt töltsek együtt a férjemmel vagy a kertben dolgozzak, hiszen ezek kikapcsolnak.

Ujvári Enikő: A női és a karriercélok sikerének titka az, hogy mindannyian azt érezzük, sikeresek vagyunk abban, amit csinálunk, és ez nem pozíciófüggő, hanem egy belső érzés. Azon múlik, hogy szeretjük a munkánkat, de ez egyben csapda is. Mert ha a hobbink a munkánk, akkor nehezebb megszabni a kereteket és megtalálni azokat a pontokat, hogy mi fér bele egészségesen egy napba, és miként tudjuk megteremteni a munka–magánélet harmóniáját.

Tavaly a home and office témában végeztünk kutatást, ebből kiderült, hogy a családbarát vállalatoknál sokkal adaptívabbak voltak a kollégák, sokkal motiváltabbak tudtak maradni a négy fal közé zárva. Emögött három dolog állt: a kölcsönös bizalom, azaz a dolgozók és a vezetők közötti magasabb szintű bizalmi szint, amikor partnerként tudnak együttműködni. A másik a rugalmasság, amivel ezeket a helyzeteket kezelni lehet, a családbarát vállalatok évek óta ezt csinálják. A harmadik, amiben sokkal jobbak voltak a családbarát munkahelyek és nagy előnyük is volt, az az empátia, ami az első két megállapításra épül. Ezeknél a szervezeteknél már évek óta gyakorlat, hogy észreveszik, ha a másik helyzetében változás áll be és segíteni kell neki. Ezek a mechanizmusok a válsághelyzetben szinte létkérdést jelentettek, hiszen sokkal könnyebben tudtak válaszolni a felmerülő problémákra. Nem csak a kisvállalkozások, hanem a multinacionális cégek között is működnek ezek a folyamatok. Sok kisvállalkozás pedig nem is szembesül azzal, hogy milyen kiváló szokások honosodtak meg náluk.

Szerző: K.T.

#koronavirus #homeoffice #noimunkavallalas #egyenjogusag #karrier #munkaeropiac

H I R D E T É S