Gulyás Gergely

Ezek az új járványügyi intézkedések az ötödik hullám miatt

blank
blank

H I R D E T É S

Oltási igazolvánnyá alakul át február 15-étől a védettségi igazolvány – jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön, a Kormányinfón. A kormány azt javasolja, hogy mindenki oltassa be magát a koronavírus ellen.

Gulyás Gergely közölte: február 15-étől az a 18 éven felüli minősül oltottnak, aki megkapta a koronavírus ellen a harmadik oltást, valamint az, aki két oltást kapott és a második hat hónapon belül van. A 18 éven aluliaknál a két oltás elegendő – tette hozzá.

A koronavíruson “átesettség fogalma” az omikronvariáns után mást fog jelenteni; nem az átesettség, hanem az oltás jelent védettséget – fejtette ki.

Hozzátette: nem kell új igazolványokat kiadni, a QR-kód alapján lehet ellenőrizni az igazolványt.

Eddig a magyar lakosság 64 százaléka vett fel legalább két oltást. A felnőtteknél hét napra rövidül a karanténkötelezettségi időszak, de öt nap után negatív teszttel kiváltható, az iskolákban az iskolatársak fertőzöttsége után az oltatlan diákoknál a karanténkötelezettség öt napra csökken.

A negyedik oltásról szóló iránymutatás a héten megjelenik, de Gulyás azt mondta, orvossal való egyeztetés után bárki megkaphatja.

Forrás: MTI

H I R D E T É S