Nagy Elek
Forrás: Magyar Marketing Fesztivál

Újabb csődhullámot jósol a vendéglátásban a magyar milliárdos

blank
blank

H I R D E T É S

A vendéglátóipari vállalkozások egy jó része vélhetően mostanra kezd kifogyni rejtett tartalékaiból, emiatt a közeli jövőben akár egy újabb bezárási hullám indulhat – mondta el a Napi.hu-nak adott interjújában Nagy Elek, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) elnöke, a 21. leggazdagabb magyar.

Nagy Elek a lapnak elmondta, becslése szerint a fővárosi vendéglátásban a vállalkozások körülbelül 20 százaléka nem tudott újranyitni a 2020 tavaszán elrendelt korlátozó intézkedések óta.

„Mi úgy észleljük, hogy egy komolyabb csődhullám – amennyiben bekövetkezik – a vendéglátóipart, illetve a kisebb szálláshely szolgáltatókat érintheti” – mondta el a lapnak, hozzátéve, hogy szerintük „2022 második felénél hamarabb nem várható komolyabb csődhullám”, és hogy nem látják jelét az esemény lehetséges túlzott kiterjedésének, a többi ágazatban sem.

Nagy szerint a vendéglátásban most a minőségi szolgáltatások és a kapacitások megőrzése jelenti a legnagyobb gondot: „Például amennyiben egy nyelveket beszélő főpincér, vagy egy nemzetközi konyhát vezető főszakács szakmát vált, onnantól kezdve rendkívül nehéz lesz visszacsábítani őket.”

A szigorú korlátozások nem, oltási igazolvány igen

A Kamara titkára helyes döntésnek tartja, hogy „bizonyos munkahelyeken vagy pozíciókban kötelezővé teszik az oltást”, ahogy a zárt téri maszkviselést is kulcsfontosságúnak tartja. Ugyanakkor, mint mondta: azt már nem látják célszerűnek, hogy a harmadik hullám során alkalmazottakhoz hasonló szigorúságú zárlatok lépjenek életbe.

„Még az olyan részleges korlátozásokat sem támogatnánk, mint amilyenekről tavaly ősszel több nyugati országban – például Ausztriában – döntöttek” – mondta, majd így folytatta: „Amennyiben viszont tovább nő a megbetegedések száma, azt gondolom, márpedig az ötödik hullám itt van a küszöbön, azt gondolom, hogy meg lehetne fontolni az oltási igazolvány használatának további kiterjesztését.”

Fotó: Envato

H I R D E T É S