Az Innovációs és Technológiai Minisztérium benyújtotta az Országgyűlés elé újabb tíz egyetem modellváltását megalapozó javaslatait március 31-én. Az egyetemi fejlesztések célja, hogy a felsőoktatásban a gazdaság igényeire nyitottabb, a vállalatokkal hatékonyabban együttműködő intézményrendszer alakuljon ki – írta a minisztérium.

Kifejtették, hogy a javaslat megerősíti az egyetemek szervezeti, pénzügyi, munkavállalói és oktatási, kutatási autonómiáját. A szenátus a jövőben tagot delegálhat a fenntartó alapítvány felügyelő bizottságába. Az egyetem vezető testülete az alapítványi kuratórium intézményt érintő döntéseivel kapcsolatban véleményezési jogot gyakorolhat – tették hozzá.

Jelezték azt is, hogy újabb tíz egyetemen indulhat meg a modellváltás

Felhívták a figyelmet arra, hogy a már rugalmasabb keretek között működő tíz egyetemhez augusztus 1-jével csatlakozhat a Budapesti Gazdasági Egyetem, a Debreceni Egyetem, a Dunaújvárosi Egyetem, a Magyar Táncművészeti Egyetem, a Nyíregyházi Egyetem, az Óbudai Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem, a Semmelweis Egyetem, a Szegedi Tudományegyetem és a Testnevelési Egyetem.

Új egyetem létesül – fókuszában a szőlészet-borászat

Külföldi példák alapján megalapítják a kiemelten szőlészettel-borászattal foglalkozó első hazai felsőoktatási intézményt, a Tokaj-Hegyalja Egyetemet. Szintén szenátusi kezdeményezésére, a történelmi hagyományoknak megfelelően az Egri Főegyházmegye fenntartásába kerülhet az Eszterházy Károly Egyetem – írták.

Ősztől teljesítményalapú finanszírozást vezetnek be az egyetemeken

Az alapítványok a mindenkori kormányzattól független, magánjogi formában biztosítják a felsőoktatási, tehetséggondozási, kutatási és egyéb közfeladatok ellátását. Az új működési modell lényege, hogy az állam stratégiai partnerként biztosítja a hosszú távú finanszírozási garanciákat. A törvényi kódex egységesíti, átláthatóbbá teszi az eddig több törvényben szereplő szabályozást.

Szeptember 1-jétől teljesítményelvű finanszírozási rendszer lép életbe. A kormány az intézményeket fenntartó alapítványokkal hosszú távú (15-25 éves) stratégiai megállapodásokat, és 3-5 éves finanszírozási szerződéseket köt.

Az ITM szerint a modellváltás nyomán ugyanakkor az egyetemek saját bevételszerző képessége is növekszik.

Mint írták, a szabályozási javaslat az orvos-, egészségtudományi képzést folytató egyetemek esetében az azok részeiként működő klinikai központok felett biztosítja az egységes állami egészségügyi irányítást.

A Gazdaság-újraindítási Akciótervben több mint 1500 milliárd forint fejlesztési forrás áll rendelkezésre a teljes felsőoktatás korszerűsítésére” – idézték Bódis Józsefet, az ITM felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkárját.

Forrás: MTI

#felsooktatas #gazdasag #modellvaltas

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét