blank

Sokan kimaradtak a tesztelésből a szociális munkások között

blank
blank

H I R D E T É S

A házi gondozók és a gyermekvédelemben dolgozók nagy része kimarad az ágazat egyébként is szervezetlen szűréséből – állítják a terület érdekvédői. Sok a rendszerszintű hiba. Például nem tisztázza a kormányrendelet, hogy kit tekint a kormány szociális intézmény alkalmazottjának. – írja a Népszava.

A központi szűrésről a Szociális Munkások Demokratikus Szakszervezetének elnöke azt mondta a lapnak, a gyakorlatban a házi segítségnyújtásban és a családsegítőkben dolgozóknak csak töredéke tud élni a lehetőséggel, pedig a szociális törvény alapján az ilyen szolgáltatók alkalmazottai is ebbe a körbe tartoznak.

Migács Tibor elmondta a nappali szolgáltatásokat végzők legfeljebb a helyi nyugdíjas klubban foglalkoztatott személyzetnek elegendő gyorstesztet kaptak, de a beteg, idős emberekhez naponta kijáró gondozókat már nem vették figyelembe a létszámnál. Ferencváros például csak 25 tesztet kapott a 178 szociális dolgozójára, míg Józsefváros a 270 munkásra csak 22 darabot.

A kevés tünetet mutató, de pozitív munkatársakat munkavégzésre kötelezik, mert nincs elég ember a gondozottak ellátására. A szakszervezet arról értesült, hogy egy Pest megyei intézményben a hatóság arra akarta kényszeríteni a dolgozókat, hogy költözzenek be az intézménybe és úgy lássák el a munkájukat, de ebbe nem egyeztek bele. Így most műszakonként négy ember dolgozik. Máshol a mezőőrök viszik az ebédet az otthonba és ők is osztják szét, annyira nincs személyzet.

A rendelet értelmében csak az oktatási intézményekbe mentek ki a teszt elvégzésére, az egészségügyi és szociális rendszer munkahelyein házilag kellett kitalálni a megoldást, miközben csak a bentlakásos otthonokban van állandó orvos, a hajléktalan szállók heti két órában kötelesek orvost foglalkoztatni, itt már nehezebb megszervezni a tesztelést, a házi gondozók és családsegítők pedig egyáltalán nem rendelkeznek ilyen orvosi háttérrel. – számolt be a lapnak Köves Ferenc, a Szociális Ágazatban Dolgozók Szakszervezetének vezetője.

Az érdekvédelmi szervezet petíciós aláírásokat gyűjt, hogy kiharcolja a szociális ágazatnak az egészségügyiekkel egyenlő elbírálást.

Fotó: MTI/Vasvári Tamás

Forrás: Népszava

#teszteles #szocialisagazat #koronavirus #szocialismunkasok #erdekvedelem #peticio

H I R D E T É S