Osztrák üzlet bejárata
Forrás: Reuters

Nőtt a koronavírus miatti szigorítás Ausztriában – így érinti a magyarokat

blank
blank

H I R D E T É S

Sok Ausztriában dolgozó magyar kerülhet bajba, ha nem oltatja be magát. Az osztrákok tovább szigorították a koronavírus miatt a járványügyi korlátozásokat december 11-ig.

Mától az alapvető cikkeket árusító üzletek nyitvatartását is korlátozzák Ausztriában. Ezek a boltok eddig 21 óráig fogadhatták a vásárlókat, az új szabály szerint azonban 19 órakor be kell zárniuk a koronavírus miatt.

Változik a védettségi igazolványok érvényességének hossza is. Az Egészségügyi Minisztérium döntése értelmében december 6-tól a kétszer beoltottaké 360 nap helyett csak 270 napig lesz érvényes.

Továbbra is 360 napig számítanak védettnek azok, akik két oltás beadatása után kapták el és gyógyultak ki a fertőzésből.

Ausztriában egyébként több magyar dolgozik most, mint a járvány előtt. Októberben 103 347 magyar állampolgár dolgozott az osztrákoknál – tette közzé az Österreichische Sozialversicherung.

A beutazásra vonatkozó szabályokat egy hete szigorították. Az ingázókra a továbbiakban is a “3G szabály” vonatkozik. (Elnevezését a beoltott, gyógyult vagy tesztelt személyek, németül geimpfte, genesene oder getestete Personen kifejezésből képezték.) Az ingázók esetében a PCR-tesztek érvényessége a jelenlegi 7 napról 72 órára csökken, az antigénteszteknél pedig a jelenlegi 48 óra helyett 24 óra lesz az érvényesség.

A diákok továbbra is használhatják a beutazáshoz az iskolában kapott tesztigazolásukat, az úgynevezett Ninja-Pass-t.

Fotó: Envato

H I R D E T É S