Kínai munkás nő
Forrás: Envato

“A vendégmunkások többsége dolgozni és nem letelepedni jön Magyarországra”

blank
blank

H I R D E T É S

A munkavállalókért éles verseny folyik. Ha Magyarország nem szeretne lemaradni ebben a versenyben, akkor érdemes lehet kontrollált és szigorúan szabályozott módon, de megkönnyíteni a vendégmunkások integrálódását a hazai gazdaságba – írja a VG.

„A minősített kölcsönzőcégeknek óriási a felelőssége, hiszen az ő működésük és az általuk betöltött felügyelő funkció nagyban hozzájárul a vendégmunkások átlátható és törvényes foglalkoztatásához.”mondta Juhász Csongor, a Prohuman ügyvezetője.

Továbbra is az ukrán és szerb munkavállalók vannak többségben, illetve fontosak még a kínai, vietnami, indonéz és Fülöp-szigeteki munkavállalók is, illetve a bérváltozás miatt lehetséges, hogy a napi ingázók száma is növekedni fog a jövőben a környező országokból, például Szerbiából vagy Szlovákiából – jelezte a szakember.

A 2021. szeptemberi törvényváltozás lehetővé teszi, hogy átmeneti időre a nem szomszédos, harmadik országbeli munkavállalók is Magyarországra jöjjenek, ellenőrzött módon, a munkaerő-kölcsönzőkön keresztül is.

Egy új törvényjavaslat alapján Magyarország csatlakozik azon országokhoz, amelyek digitálisnomád-vízummal próbálják magukhoz csábítani a technofil szabadúszókat is. 

Fotó: Envato

H I R D E T É S