Freelancer
Forrás: Envato

Magyarország is csalogatja a digitális nomádokat. Kinek mit hoz a távmunka?

blank
blank

H I R D E T É S

Egy új törvényjavaslat alapján Magyarország csatlakozik azon országokhoz, amelyek digitálisnomád-vízummal próbálják magukhoz csábítani a technofil szabadúszókat. A tervezett szabályozás célját és lényegét dr. Szabó Gergely ügyvéd járta körül.

A távmunka máshoz nem hasonlítható szabadságot és rugalmasságot nyújt sok kiváló szakember számára. Magyarország is csábító lehet a digitális nomádok szemében, ugyanis stabil és gyors az internet, ideális a WiFi lefedettség, számos coworking iroda található, továbbá pezsgő éjszakai élet, csábító fürdők és nem utolsó sorban aktív nemzetközi közösség biztosítja a munkához való inspirációt.

A tervezett szabályozás lényege

2021. július végén kormányhatározat született arról, hogy Magyarország támogatja a digitális nomádok magyarországi beutazását és tartózkodását, amely alapján az új szabályozás tervezetét 2021. október 13-án nyújtotta be a belügyminiszter.

Az új javaslat célja a digitális nomádok magyarországi beutazását és tartózkodását elősegítő, ún. Fehér Kártya bevezetése, amely kifejezetten a digitális nomádok munkavégzésének körülményeihez, illetve jellemző életviteléhez igazodik. A Fehér Kártyát létrehozó, a harmadik országbeli állampolgárok beutazásáról szóló 2007. évi II. törvényt („Harmtv.”) módosító szabályok tervezett hatálybalépési dátuma 2022. január 1.

A Fehér Kártya egy kifejezetten a digitális nomádok életstílusához illeszkedő, új tartózkodási engedély típus. Ennek megfelelően azok a harmadik országbeli személyek szerezhetik meg, akik más országban foglalkoztatásra irányuló jogviszonyban állnak, vagy igazolt nyereséggel rendelkező külföldi vállalkozásban tulajdoni részesedéssel rendelkeznek és a munkájukat, illetve vállalkozásuk irányítását Magyarországról fejlett digitális technológiai megoldással végzik.

A távmunka tehát olyan önálló tartózkodási célként jelenik meg, amelyhez külön engedélytípus kapcsolódik, így, ha valaki már igazolt egy másik tartózkodási célt, már nem igényelheti a Fehér Kártyát. Hasonlóképp kizáró körülmény, ha valaki egyéb okból, már egyébként is jogosult az országban tartózkodni.

Továbbá fontos, hogy Fehér Kártyát csak ún. harmadik országbeli személyek igényelhetnek, az EGT állampolgáraira más beutazási és tartózkodási szabályok vonatkoznak.

A Fehér Kártya nem lehet kiindulópont a letelepedéshez

A Fehér Kártya birtokában történő Magyarországon való tartózkodás időtartama, ugyanis nem számít bele a letelepedési engedély kiállításához szükséges tartózkodási időtartamba.

„Tekintettel arra, hogy a digitális nomádok túlnyomó többsége, jellemzően negyven év alatti, egyedülálló személy – tekintettel az életmód jellegére –, a családegyesítési jog megtartása nem mutatkozott szükségesnek. A megoldás egyébként összhangban van az Uniós joggal, ugyanis a tagállamok kétéves jogszerű tartózkodást megkövetelhetnek a családegyesítés biztosítása előtt, a Fehér Kártya pedig eleve nem eredményezhet ennél hosszabb tartózkodást.”- mondta a Bán, S. Szabó, Rausch & Partners Ügyvédi Iroda ügyvédje.

Fotó: Envato

#tavmunka #digitalisnomad #jogszabaly #karrier

H I R D E T É S