kave, munkahely, kaveszunet, szervezeti kultura
Fotó: Envato

Érdemes minden nap kávézni a munkahelyen?

blank
blank

H I R D E T É S

A munkahelyi kávézások rendkívül nagy népszerűségnek örvendenek, így, aki korábban nem is kávézott (vagy nem annyit), az is könnyen rászokhat. De miért?

Sok irodában van kávégép, így a saját kávénkat, vagy jobb esetben a munkahely által biztosított kávét iszogathatjuk szünetelés gyanánt. Kizökkent kicsit a munkából, építhetjük a kapcsolatokat a kollégákkal is, és nem utolsósorban lendületet nyerhetünk feladataink folytatásához. 

A kávé amellett, hogy ízletes a legtöbb ember számára, jótékony hatással is bír. Rendkívül széleskörűen elkészíthető, így a kívánt hatás elérésébe van beleszólásunk, hiszen nem kell feltétlenül erős kávét készítenünk magunknak. Tanulmányok szerint a koffein gyorsítja az anyagcserét, és növeli a fizikai teljesítőképességet, így sokan céltudatosan választják elfogyasztását. Emellett úgy érezhetjük, hogy energikusabbá válunk, és ez is rendkívül jól jön egy hosszú munkanap alatt. Nem mindegy azonban, hogy miként isszuk meg napi adagunkat: a jó sok cukorral ízesített kávé nem feltétlenül szolgál a javunkra. Nem jelenthető ki, hogy az édesítőszer jobb ennél, mindenesetre hosszú távon, ha minden nap egy, vagy akár több csészével is iszogatunk, akkor fontos figyelni ezek bevitelére is. 

Kinek, milyen és mennyi?

Mint mindennél, ennél is elengedhetetlen a minőség megvizsgálásra. Elsősorban az íze miatt preferáljuk a jobb minőségű kávékat, de nem utolsó szempont a szervezetünkre gyakorolt hatása sem. Legjobb, ha a szemes kávéra esik a választásunk, így tisztában lehetünk a származási hellyel és a minőséggel. Az őrölt és instant kávék pontos összetétele néha nem ismert, az instant verzióba meg alapból kerül sokszor cukor vagy tejszármazék. Aki valamilyen diétából adódóan (ételallergia, cukorbetegség, stb.) jobban odafigyel, hogy mit visz be szervezetébe, annak kifejezetten nem ajánlott ezeknek a fogyasztása.

blank
Forrás: MTI

Egyes kutatások szerint a kávé jótékony hatással van viszont a memóriára, a szívre, valamint az agyra is, de természetesen ez nem egy általánosítható információ. Minden egyénre máshogy hat, így fontos tisztában lennünk azzal, hogy számunkra előnyös-e a fogyasztása, és, ha igen, akkor milyen mértékben.

A mértékletesség kiemelt fontossággal bír a kávé fogyasztással kapcsolatban is, hiába alakult már át rituálévá annak iszogatása. Gyakran beleesnek emberek abba a hibába, hogy ezzel indítják a napot, ám éhgyomorra való elfogyasztása nem épp a legjobb döntés. Összességében a kávé nincs rossz hatással a legtöbb ember szervezetére, de semmiképp ne essünk túlzásba, 1-2 csésze naponta bőven elég számunkra, még, ha a fáradtságunk mást is indokol.

Kávé és munkahelyi beszélgetés

Nos, a kávé tehát jó, mindenkinek annyi, amennyi szervezetének pont megfelel. És ilyenkor jöhet a munkahelyi kávészünet.Ezek a helyzetek tökéletes alkalmat teremtenek arra, hogy kifejezetten ne szakmáról, munkáról beszélgessünk. Persze olyan is előfordul, amikor nagyon sok feladat vagy éppen egy, aktuális feladat jár a fejünkben, és pont kapóra jön, amikor együtt kávézunk az illetékes kollégánkkal. Mégis javasolt, hogy ilyenkor inkább egymásról beszélgessünk, az élet apró-cseprő dolgairól, főzésről, időjárásról, filmekről. Mert fejben valóban fel kell frissülni a nap során, akár többször. A monoton munkavégzést barátságos módon szakítja meg a munkahelyi kávézás. „Kipucolt” fejjel, egy társas helyzet után jobb visszamenni dolgozni.

Szerző: I.A.
Fotó: Envato

H I R D E T É S