limonde, recept, ital, egeszseges taplalkozas
Fotó: Envato

A 3 legjobb limonádé recept

Étel- és italreceptek munkához

H I R D E T É S

A nyári hőségben nincsen jobb, mint egy hűsítő limonádé. Otthon is pillanatok alatt készíthetünk magunknak egyet, de munka közben is jól esik. Hoztunk 3 nagyon jó receptet!

A limonádé az egyik legnépszerűbb nyári hűsítő, mert hamar elkészíthető és a végtelenségig variálható. Pláne ha otthon van néhány levél menta vagy citromfű. Felszolgálhatjuk kancsóban, korsóban vagy nagyobbfajta befőttes üvegben is, egy biztos a rekkenő hőségben hamar el fog fogyni. 

Bodzás-citromos limonádé

Ha csak gyorsan szeretnénk keverni egy limonádét, de már unjuk a hagyományosat, akkor tökéletes választás lehet a bodzás-citromos limonádé.

Hozzávalók fél literhez:

4 cl bodzavirágszörp (sűrítmény),
fél liter víz (lehet buborékos is),
2 cl citromlé,
egy teáskanál cukor,
néhány levél menta díszítésnek.

Előveszünk egy nagy fél literes korsót. Az aljára öntünk egy kicsit a bodzavirágszörpből, majd rácsurgatjuk a citromlevet. Utána hozzáadjuk a vizet vagy a szódát, attól függően, hogy ki hogyan szereti. Egy kanál segítségével összekeverjük, majd ízlés szerint teszünk hozzá egy kis cukrot. Végül néhány levél mentával megdíszítjük.

Málnás limonádé

Aki szereti a bogyós gyümölcsöket, annak érdemes kipróbálnia a házi málnás limonádét.

Hozzávalók:

30 dkg málna (fagyasztott is jó),
15 dkg cukor,
1 db citrom leve,
kb. 2 dl víz a sziruphoz,
1 -1,5 liter víz,
néhány levél menta.

Egy fazékba beletesszük a málnát (néhány tegyünk félre a díszítéshez), és a cukrot, majd felöntjük annyi vízzel, amennyi nagyjából a gyümölcsöt ellepi. Belefacsarjuk a citrom levét, majd az egészet felforraljuk. Ezután megvárjuk míg a szirup kihűl, és utána felhígítjuk a vízzel. Beledobjuk az elején félretett néhány szem málnát ( ha van otthon másfajta bogyós gyümölcs az is jó), és néhány levél mentával dekoráljuk.

Gyömbéres korianderes limonádé

Egy igazi extravagáns hűsítő a nagy meleg a gyömbéres limonádé, amit a koriander tesz különlegessé.

Hozzávalók:

8 cm gyömbér,
2 db citrom,
egy csokor menta,
egy fél csokor koriander,
250 g cukor a sziruphoz,
2 dl víz a sziruphoz,
1 liter víz.

koriander (Coriandrum sativum) a zellerfélék (Apiaceae) családjába tartozó növényfaj. Az egész növényt és fűszerként használt magját egyaránt szokás koriander néven nevezni. Ősidők óta használt fűszer, mely a Földközi-tenger vidékéről származik. (Forrás: Wikipédia)

A gyömbéres korianderes limonádéhoz először szirupot kell főznünk. A gyömbér felét lereszeljük, a másik felét felkarikázzuk. Hozzáadjuk a cukrot és felöntjük 2 deci vízzel. Az egészet felforraljuk, majd utána megvárjuk, míg kihűl. Ezek után felöntjük a vízzel, alaposan összekeverjük, majd belekarikázzuk a citromokat. Beletesszük a menta és a koriander leveleket. (Ha egy kicsit megtépjük a levelek szélét, jobban kijön az aromájuk.) Néhány órát hagyjuk állni, és behűtve vagy jégkockával tálaljuk.

Szerző: K.T.
Fotó: Envato

H I R D E T É S