munkaba jaras, eletmod, kozlekedes, egeszseg
Fotó: Envato

Tegyünk egészségünkért: munkába járás autó nélkül!

blank
blank

H I R D E T É S

Miért ne mennénk bringával munkába? Vagy gyalog? Miért voksolunk az autóra, miközben tudjuk, ezer előnye lenne annak, ha kilépnénk a komfortzónánkból, és letennénk a slusszkulcsot?

Sokan felesleges időtöltésnek találják, ám mégis meg lehet lelni a pozitívat abban, ha be kell járnunk munkahelyünkre, és nincs lehetőségünk az otthoni munkavégzésre. Valóban feszültté tehet minket, ha nap, mint nap a dugóban kell órákat ülnünk, legyen az autóban vagy tömegközlekedésen töltött idő. Az autó előnye azonban, hogy kényelmes, és saját igényeink szerint utazhatunk, a tömegközlekedés viszont környezetbarátabb, illetve gazdaságosabb megoldásnak bizonyul. Tehát mindkét alternatíva jó lehet munkába járás céljából, ám mégis vannak olyan lehetőségek, amik előnyünkre válhatnak ebben a szituációban is. Ilyen az, ha kilépünk a komfortzónánkból, félretesszük autónkat, és összekötjük a testmozgást a munkába bejárással vagy a hazamenetellel.

Ott van például a kerékpár!

A legkézenfekvőbb, ami talán sokaknak eszébe jut, az a bicikli. Hosszútávon olcsó megoldás, és a sportot is letudhatjuk vele, hiszen jó fizikumra van szükség ahhoz, hogy napi szinten ezt választhassuk eszközként. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy erős fizikai állapot nélkül nem vághatunk bele a biciklizésbe, hiszen napról napra jobbak leszünk, és egyre rövidebb idő szükséges majd a be- és hazajáráshoz. Ha nincs lehetőségünk vagy egyszerűen nem szeretnénk kerékpárra beruházni, akkor sincs gond, hiszen igen jó áron bérelhetünk is magunknak. Kiváló alternatíva a MOL Bubi, ami egy olyan közösségi kerékpármegosztó rendszer, amely keretén belül egyik helyszínről a másikra, könnyen eljuthatunk egy bérelt biciklivel. Így nincs szükségünk sajátra, és lehetővé teszi azt is, hogy egy ideig tömegközlekedéssel menjünk, majd utána felpattanjunk egy ilyen kerékpárra. Ezáltal nem kell magunkkal cipelni, nem szükséges feltenni egy tömegközlekedési eszközre sem, és rossz idő esetén nem kényszerülünk haza kerékpározni.

Vagy az elektromos roller!

Egyre elterjedtebbek az elektromos rollerek is (ilyen pl. az Urbanpandas), amik bár egészségünkhöz nem igazán tesznek hozzá, hiszen mozgást nem végzünk rollerozás közben, mégis egy olyan környezetbarát eszköz, amivel könnyen mehetünk dolgozni. Ugyanúgy, mint a biciklinél, itt is elengedhetetlen a megfelelő védőfelszerelés használata, még, ha túlzásnak is tűnik elsőre. Nyugodtan keressük itt is a kijelölt bicikli utakat, így nem szükséges a forgalomban, autók között közlekednünk. Szintén igaz, hogy nem muszáj beruháznunk egy saját rollerre, ugyanúgy van lehetőségünk bérelni, például a Lime rollereit. Ha viszont rendkívül bevállalósak vagyunk, vagy közel van a munkahelyünk, akkor preferáljuk a sétát nyugodtan. Ez természetesen időigényes és olykor kényelmetlen, viszont maximálisan hozzájárul fizikai és szellemi egészségünkhöz, időt töltünk a szabad levegőn, és még rengeteg pénzt is spórolunk. Nem muszáj a teljes szakaszon gyalogolni, de, ha van rá kapacitásunk, akkor bátran tegyük meg sétálva a kiszemelt útvonalat.

Szerző: I.A.
Fotó: Envato

H I R D E T É S