Biciklivel

Miért ne mennél bringával munkába? Vagy gyalog

blank
blank

H I R D E T É S

Már érkezik is a válasz: mert messze van a munkahely, mert kocsival (még ha dugó is van) sokkal gyorsabb, mert oda- vagy hazafelé el kell intéznem néhány ügyet, el kell vinnem, el kell hoznom a gyereket, mert hazafelé be kell vásárolnom, mert így is alig érek be… a sort bizonyára mindenki tudja folytatni, és ezek valós, fontos indokok. De……

… minden napunk ugyanúgy zajlik? Hétfőn is és szerdán is be kell vásárolni, fel kell ugrani a nagymamához, bemenni a hivatalba? Vagy néha másképp is meg tudja oldani az ember a közlekedést a munkahelye és az otthona között? Akár tömegközlekedéssel, akár biciklivel, netán gyalog – ha nem is a teljes távon, legalább néhány megállónyi hosszan? Erre buzdít minden évben az Európai Mobilitási Hét, de a kampány „elvárásainak” teljesítésével sokkal többet nyerhetünk.

Minden év szeptember második felében rendezik meg az Európai Mobilitási Hetet, idén szeptember 16. és 22. között már huszadik alkalommal. A kampány célja a környezetbarát és fenntartható városi közlekedés népszerűsítése. Európa legnagyobb közlekedési-környezetvédelmi kampányához egyre több hazai település csatlakozik, 2019-ben például 292 település vett részt hivatalosan a programokban, amivel Magyarország a mintegy ötven ország versenyében a harmadik lett. A kampány egy összeurópai kezdeményezés része, és kifejezetten az észszerű közlekedés gazdaságnövelő hatásaira helyezi a hangsúlyt.

Az idei év mottója: „Fenntartható közlekedés a biztonság és egészség jegyében”. A mobilitási hét napjain az egyes települések különböző programok szervezésével hívják fel a figyelmet a klímabarát közlekedésre. Van, ahol biciklis reggeli keretében friss kiflivel és tejjel ajándékozzák meg a bringával munkába menőket, vagy 10 ezer lépés megtételére buzdítják a városlakókat garantált ajándék ígéretével, máshol az autómentes nap keretében az autósok a forgalmi engedélyük felmutatásával ingyen utazhatnak a közösségi közlekedésben stb.

De azon kívül, hogy óvjuk a környezetünket, mit nyerhetünk azzal, ha kiszállunk az autóból és sétálunk vagy biciklizünk? Egy teljesen új perspektívát. Egyrészt lelassulunk, hiszen sem gyalog, sem bringával nem tudunk olyan gyorsan haladni, mint autóval vagy busszal, vonattal vagy villamossal. Így észreveszünk olyan aspektusokat a városból, amit eddig nem. Megláthatjuk a különleges formájú fákat, a megújult utcákat, egy szép kertet vagy egy színpompás virágágyást. Felfigyelhetünk egy kedves beszélgetésre, egy bájos gyermeki rácsodálkozásra, meghallhatjuk a madarak énekét, elmélázhatunk azon, hogy a régi házak falai mennyi titkot, sorsot őrizhetnek, felfigyelhetünk egy új üzlet nyitására, egy megújított játszótérre…

De kinek van erre ideje? – érkezik a következő kérdés. A válasz: aki megteremti magának. Ha nem is minden nap, de hetente egyszer-kétszer talán meg lehet oldani, hogy másképp, más úton menjünk munkába. Ilyenkor nemcsak a környezetünk védelméért, hanem magunkért is rengeteget teszünk.

blank
Forrás: MTI

Nyugaton nem egyszer látni, hogy elegáns ruhában, kiskosztümben és sportcipőben gyalogolnak a nők munkába. A táskájukban (szatyrukban) ott az öltözékhez illő cipő, amit vagy a munkahelyen vagy még mielőtt az épületbe lépnének, az utcán néhány mozdulattal átcserélnek. Volt olyan kolléganőm, aki reggelenként gyalog járt a 2,5 km távolságra lévő munkahelyére, télen és nyáron is, mert azt mondta, hogy szüksége van erre a fél órára, amit önmagával és mozgással a friss levegőn tölthet. Felfrissülve érkezett az irodába, inkább korábban indult, de semmire nem cserélte volna el (főleg a zsúfolt tömegközlekedésre) ezt az időt. Egy másik kollégám a biciklire esküdött, fent lakott a hegyen, hazafelé kellett felfelé tekernie, így az út „izzadós” részének végén le tudott zuhanyozni. Neki a hazafelé út jelentette az átmenetet a munkahely és az otthona között, így mire hazaért, a napi feszültséget is kitekerte magából. Ha keressük, ha akarjuk, megtaláljuk a megoldást, hogy miként tudunk néha „környezetkímélő” üzemmódban munkába menni. Amivel sokkal többet nyerünk, mint egy pipát az Európai Mobilitási Hét teljesítési listáján.

Szerző: K.T.

Fotó: Envato

#kozlekedes #fenntarthatosag #metalisegeszseg #eletmod

H I R D E T É S