Nyáron munka után senki sem szeret még órákat a konyhában tölteni. A házi falafel nemcsak tokkal-vonóval fél óra alatt elkészíthető, de kiadós, laktató és olcsó.
Érdemes rögtön dupla adagot készíteni ebből a filléres nyári vacsiból, mert egy könnyen dobozolható étel, és másnap akár magunkkal vihetjük az irodába.
A vélemények megoszlanak arról, hogy szárított vagy üveges csicseriborsóból érdemes készíteni. Ha egy mód van rá, akkor válasszuk a szárítottat, amit előző este beáztatunk, mert annak garantáltan nem lesz semmilyen mellékíze.
Hozzávalók
250 g csicseriborsó (szárított)
1 fej fokhagyma
egy csokor újhagyma
1 teáskanál curry
1 teáskanál kömény
1 teáskanál koriander
ízlés szerint só, bors
5-6 evőkanál zsemlemorzsa
egy csipetnyi szódabikarbóna
pici víz
olaj a sütéshez
Öblítsük le az előző nap beáztatott csicseriborsóról a vizet, majd rakjuk bele az egészet egy késes aprítóba. Ezután hozzátesszük a durvára összevágott újhagymát, fokhagymát, illetve a szódabikarbónát, zsemlemorzsát. Ráöntünk egy pici vizet, és addig aprítjuk a géppel, amíg krémes állagot nem kapunk.
Ha túl lágynak tűnik a massza, akkor nyugodtan tegyünk hozzá annyit, amennyit éppen felvesz. Ezután már csak fűszerezni kell. A koriandert, a köményt és a curryt egy mozsárban összedolgozzuk, és belekeverjük a masszába.
Nedves kézzel 3-4 centis gombócokat gyúrunk. Egy wokban olajat melegítünk, és néhány perc alatt ropogós sütjük a gombócokat.
Friss kevert salátával, tortillával vagy pitával tálaljuk.
Szerző: K.T.
Fotó: Envato