vagodeszka, egeszseg, eletmod, munka
Fotó: Envato

Vágódeszka tisztítása: felejtsd el a mosogatószivacsot!

blank
blank

H I R D E T É S

Előfordulhat, hogy a reggeli rohanásban nem marad idő arra, hogy mindent elpakoljunk magunk után, és szép rendben hagyjuk a lakást, mielőtt elindulnánk a munkába. Még ha a poharakat, tányérokat gyorsan beletesszük a mosogatógépbe, akkor is ott marad a vágódeszka. 

Több kutatás szerint a lakás legkoszosabb pontja nem a WC-deszka, nem a kilincs, hanem a vágódeszka. Persze nem mindegy, hogy fából vagy műanyagból készül. Az Allrecipes magazin szerint a műanyag vágódeszkák valójában sokkal több baktériumnak adnak otthont, mint a fából készült rokonaik. És ha rájössz, milyen undorító tud lenni egy műanyag deszka, lehet, hogy soha többé nem akarsz ilyet használni. A letörölhető felületükkel sokan azt feltételezik, hogy a műanyag vágódeszka higiénikusabb, mert könnyebb tisztítani.

Számos tanulmány azonban kimutatta, hogy a baktériumok sokkal gyorsabban szaporodnak a műanyag deszkákon. A Wisconsini Egyetem tanulmánya szerint a baktériumok, köztük a szalmonella, nem maradnak életben a fából készült vágódeszkákon, ha egy éjszakán át otthagyják őket. A műanyag vágódeszkán azonban a baktériumok jól elvannak és szaporodnak.

Egy másik tanulmány szerint az emberek nagyobb valószínűséggel betegedtek meg, ha műanyag vágódeszkát használtak. A régi vagy kopott vágódeszkák szintén baktériumveszélyesek, mivel az idővel keletkezett horpadások és barázdák baktériumokat rejthetnek magukban. A deszka felszíne alatt penészedhet, ami foltosodáshoz vezethet, és potenciális egészségügyi kockázatot jelenthet. Ha túl sok a barázda, a legbiztonságosabb, ha kidobod a régi deszkát. A fából készült deszkák általában tovább tartanak, mivel az anyag sokkal masszívabb, mint a műanyag, és kevésbé valószínű, hogy súlyosan behorpadnak. 

Tisztítani viszont teljesen másképp kell őket:  a műanyag vágódeszkát betehetjük a mosogatógépbe, ahol a gépben lévő magas hőmérséklet elpusztítja a baktériumokat. A fa vágódeszka tisztításánál viszont a sok víz, az erős tisztítószer és a mosogatógép használata tilos! Tisztításához félbevágott citrommal dörzsöld be, radírozd át felvizezett szódabikarbónával, vagy ecettel. 

Szerző: K.T.
Fotó: Envato

H I R D E T É S