blank

A nagy nyereség sem elég a fizetésemeléshez?

blank
blank

H I R D E T É S

Kevés a jól képzett, tapasztalt szakember, miközben óriási rájuk az igény a bankok körében. Főleg az informatikusokra nagy a kereslet, de gyakorlatilag minden banki területen vannak üres pozíciók. A hitelintézetek egymást lesik, mekkora béremelés van a konkurenciánál, a nagybankoknál jellemzően száznál is több az üres álláshely, ezek többsége budapesti – írja a Napi.hu

A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint az év közepén 39154-en dolgoztak a hitelintézeti szektorban, ami 529 fős növekedés a tavalyi év végéhez képest. Felvétel most is van minden hitelintézetnél, a teljes szektorban pedig bőven ezernél több pozícióra várnak jelentkezőket mind a fiókokba, mind más háttérmunkákra.

A KSH adatai szerint éveken át a pénzügyi szektorban voltak a legmagasabbak a fizetések, de most fordult a kocka. Ebben a szektorban az átlagos nettó kereset megközelítette 479 ezer forintot, az IT-szektor viszont elhúzott a pénzügy mellett, ott néhány száz forinttal magasabbak a nettó fizetések. Pedig a bankok is tudnának miből bért emelni, hiszen az első félévben rekord nyereséget értek el, a 405 milliárdos profitból, más szektorokkal ellentétben ezen a téren az MNB ajánlása alapján bizonyos javadalmazási korlátozások is életben vannak egyelőre, de az általános béremelés nem tilos a bankoknál.

Ami a munkaerőhiányt illeti – a legtöbb állást, 272-t jelenleg a Takarékbank hirdeti, de az OTP Banknál is 239 álláshelyre keresnek szakembert. A legtöbb állás budapesti. A K&H Banknál pillanatnyilag mintegy 90 budapesti és 30 vidéki hirdetés fut, a Raiffeisennél a 130 üres álláshely mintegy 30 százaléka a vidéki.

Hasonlóak az arányok az Ersténél, ahol a szabad álláshelyek száma mostanra elérte a pandémia előtti helyzetet, ismét 100 fölött van. A bank központja Budapesten működik, vidéken fiókok és ügyfélirodák működnek – ennek megfelelően a jelenleg nyitott pozíciók mintegy 30 százaléka található vidéken. A Takarékbank a leginkább vidékcentrikus, a több mint 270 meghirdetett pozícióból 159 vidéki Az UniCredit is Budapestre keres főleg szakembereket, a 90 meghirdetett állásból csupán 10 van vidéki helyszínen.

A legnagyobb kereslet az IT szakemberekre van. Az összes nagybank szerint a speciális szaktudást igénylő, vagy relatíve újnak számító munkakörök azok, amelyekre a legnehezebb megfelelő munkaerőt találni. Az IT területen a digitális fejlesztéshez kapcsolódó, vagy speciális ismerettel rendelkező vagy rendszerrel dolgozó kollégák a legkeresettebbek, az ő pótlásuk a szokásosnál is hosszabb ideig tart, de a kockázatok kezelésével, modellezésével foglalkozó pozíciók is folyamatos érdeklődésre tartanak számot. Egyedül a Takarékbank lóg kis valamelyest a sorból – náluk a számviteli munkakörök betöltése jelenti a legnagyobb gondot.

A Napi.hu tapasztalatai szerint egy pénzügyest leginkább pénzzel lehet megtartani és motiválni is, épp ezért a banki HR-esek számára a legnagyobb fejtörést az okozza, hogyan gazdálkodjanak ki akkora bérfejlesztést, hogy a munkaerő megmaradjon. Számos pletyka kering arról, hogy egyik vagy másik bank mekkora fizetésekkel csábítja át a prémium banki tanácsadókat vagy éppen az informatikusokat a konkurenciától.

A béremelések mértékét ugyanakkor sok hitelintézet titokként kezeli, részben azért, mert üzleti titoknak tartja, részben pedig azért, mert cégen belül igyekeznek elkerülni a dolgozók közti feszültségeket. A legtöbb banknál ugyanis differenciált mértékű a bérfejlesztés. Az OTP például nem is árulta el, mekkora béremelés volt a banknál, bár az ott dolgozókkal a napokban közölték, mennyi fizetésemelést kaptak. A K&H viszont elárulta, az idén 3,5 százalékos általános béremelés volt, ami még az inflációt sem követte, szemben az Erstével ahol egy, a pénz romlását meghaladó átlagos bérfejlesztést hajtottak végre.

Fotó: Envato

#bank #munkaerohiany #fizetes #beremeles

H I R D E T É S