Roma lányok

Összefogás a roma lányokért

blank
blank

H I R D E T É S

Civilek, akadémikusok és roma szervezeti képviselők fognak össze Baranyában a roma lányok érdekében. Cél, hogy segítsék a nemek közötti megkülönböztetés felszámolását, hozzájáruljanak ahhoz, hogy a roma lányok felhatalmazást kapjanak a saját jövőjük megálmodására.

A mélyszegénységben felnövő lányoknál nem ritka, hogy már 14-15 évesen megszülik első gyereküket. Sokuknak az iskolából kikerülve, érettségi vagy szakképesítés hiányában a családalapítás jelenti az egyetlen alternatívát.

Kutatások szerint a döntés mögött etnika, szociális, kulturális, gazdasági okok húzódnak meg. A korai gyermekvállalás következménye lehet a depriváció újratermelődése, az életminőség süllyedése, az alacsony iskolai végzettség, a foglalkoztatottság hiánya és a rossz egészségi állapot is tartóssá válik.

A helyzet javítását célozta az az Európai Uniós program, melynek keretében spanyol, bolgár, román, angol és magyar kutatók vizsgáltak két éven keresztül több mint 100 lányt és családját.

„Az esélyegyenlőségek számtalan szempontból sérülnek. Halmozottan hátrányos helyzetű csoportokban a korai gyermekvállalás alapvetően pecsételi meg a nők sorsát és társadalmi pozícióját származástól függetlenül. A közösségi, szociális intézményrendszeri, döntéshozói támogatás jelentheti a kiutat ebből az állapotból.” – mondta Dr. Katz Zoltán, a magyar munkacsoport, a Health Leaders Egyesület (HLMDI) tagja.

A RoMOMatter program célja az volt, hogy segítse a nemek közötti megkülönböztetés felszámolását, hozzájáruljanak ahhoz, hogy a roma lányok felhatalmazást kapjanak a saját jövőjük megálmodására.

A kutatás többek között rávilágít arra, hogy nem elég a gondoskodás az érintett közösségekben, hanem az érdekképviselet megerősítésére kell koncentrálni. A projekt egy ajánlás a döntéshozóknak az intézkedések megfogalmazásában.

Az HLMDI munkacsoportja eltökélt a projekt eredményeinek hazai hasznosításában, amelynek projekt szintű megvalósítását a dél-dunántúli régióban együttműködő partnerszervezetek részvételével közösen képzeli el.

Így Baranyában szakmai koalíció jön létre ősszel, melynek célja a hazai roma lányok helyzetének segítése.  A Health Leaders Egyesület, a Pécsi Tudományegyetem Orvostudományi Karának Műveleti Medicina Tanszéke, a WHO pécsi regionális központja, valamint a baranyai roma közösségek fognak össze, hogy az oktatás és a munkavállalás témakörében tegyenek ajánlásokat, és segítsék a fiatal, hátrányos helyzetű lányok boldogulását.

Az együttműködést megalapozó, „Koalíció napja” nevű rendezvényen civil szervezetek képviselői és akadémikusok is részt vettek – Botswana, Hollandia, Seattle, Ohio, Cleveland és Németország tapasztalatai hangzottak el neves kutatók előadásában.

A szakértők felhívták a figyelmet arra, hogy a minőségi oktatás és a készségek fejlesztése alapvetően fontos a „tisztességes, méltó munkahelyek és a felhatalmazás” elérése érdekében. Nemzetközi példák alapján hangsúlyozták, hogy a családokkal és a különböző generációkkal való közös munka lehet célravezető.

Prof. Dr. Kiss István, a PTE ÁOK Népegészségügyi Intézetének vezetője arról beszélt, hogy fontos lenne elmélyíteni azokat az ismereteket, melyek a magyarországi romák körében végzett, betegségeket és életmódot célzó vizsgálatokból derültek ki.

Thuso Mphela, botswan kutató és Pásztor Zsófia, a Seattle-ben működő Transzgenerációs és Transzkulturális Park alapítója a marginalizáció és a kultúra összefüggéseiről, valamint a korai anyaság, a nemek közötti igazságosság kihívásairól beszélt. Amerikai és basawarai példák alapján hangsúlyozták, hogy az alulról jövő kezdeményezések és szerepvállalások ideje jött el, melyben kiemelt szerep jut a polgárok aktivitásának.

A Koalíciós napot Dr. Anca Minescu, a Limericki Egyetem dékánhelyettese zárta az együttműködés ratifikálásával. Hangsúlyozta, hogy a FEAMHP (Első Európai Migrációs Egészségügyi Platform) esernyőszervezet keretében folytatódik a közös munka, melynek irányait az SDG2030 szellemisége adja.

Fotó: PRHerald

(x)

#munkaeropiac #kutatas #diszkriminacio #fenntarthato kozosseg #palyazat

H I R D E T É S