blank

A klímaváltozas miatt összeomolhat több csendes-óceáni sziget gazdasága

blank
blank

H I R D E T É S

A globális felmelegedés hatására a tonhalfajok élettere is változik, mélyebb és hűvősebb vizek vándorolnak, ami miatt több csendes-óceáni sziget is csődbe mehet – figyelmeztetnek kutatók egy, tanulmányban, amiről a HVG számol be.

A kutatási eredményekhez a tudósok az éghajlatváltozás mellett gazdasági modelleket és adatokat is elemeztek. Ezek szerint 2050-re körülbelül 20 százalékkal csökkenhet a tonhalfogás, ami 140 millió dolláros kárt okozhat a csendes-óceáni szigeteknek.

A tudósok 10 országot soroltak a „tonhaltól függő” kategóriába: ez azt jelenti, hogy a gazdaságuk főleg ennek az egy fajnak a halászatára támaszkodik. Ezek a Cook-szigetek, Mikronéziai Szövetségi Államok, Kiribati, a Marshall-szigetek, Nauru, Palau, Pápua Új-Guinea, a Salamon-szigetek, Tokelau és Tuvalu.

A világ tonhalkészletének körülbelül fele a Csendes-óceán nyugati és középső részéről származik, ahol főként ez a 10 ország halássza. Átlagosan a bevételük majdnem 40 százalékát a tonhalhalászat teszi ki, de Tokelauét például 84 százalékban.

Foto: Wikimedia

#fenntarthatosag #felmelegedes #halaszat #gazdasag

H I R D E T É S