Bérszakadék
Forrás: Envato

Ingyen tréningen tanulhatják meg a munkáltatók, hogy szüntessék meg a bérszakadékot

blank
blank

H I R D E T É S

Egyre több önkormányzatnak és cégnek fontos a nemi egyenlőség és a bérszakadék megszüntetése. Őket hívja közös fórumra az Amnesty International Pécsett.

A nemzetközi szervezet „Egy Lépéssel Közelebb” elnevezésű kampányának célja, hogy a nemek szerinti béradatok átláthatóvá váljanak és ezáltal közelebb kerüljünk a nemek közötti bérszakadék – a nők és férfiak órabére közötti átlagos különbség – megszüntetéséhez. Számos cég, önkormányzat és egyéb vállalta, hogy nyilvánosságra hozza ezeket az adatait.

Ha így haladunk, 2102 körül lesz változás Magyarországon

A nők férfiakhoz viszonyított jövedelemhátránya 11 és 18 százalék között van, ha a nők által végzett láthatatlan munkát is ideszámítjuk, a bérkülönbség még jelentősebb. A nők és férfiak bére közötti különbségek az életkor haladtával egyre növekednek, ami jelentős nyugdíjszakadékhoz is vezet. A helyzet tarthatatlanságát érzékelteti, hogy egy kutatás szerint, ha ebben a tempóban haladunk tovább, akkor Magyarországon 2102 körül számíthatunk a bérszakadék megszűnésére. – olvasható a szervezet honlapján.

A szervezet következő lépésként egy olyan jogszabály-módosítást szeretne kezdeményezni, amely kötelezi a munkáltatókat, hogy évente nyilvánosságra hozzák a bérszakadékra vonatkozó adataikat egy olyan központi honlapon, ahol ezek mindenki számára kereshetővé és összehasonlíthatóvá válnak.

Képezhetik is magukat a munkáltatók

A nemzetközi szervezet Pécsett szervez tájékoztatót az érdeklődő munkáltatóknak október 20-án. A cél, hogy a hazai statisztikai eredmények és kutatások alapján hiteles információt nyújtsanak a probléma mértékéről és megoldási lehetőségeiről.

A probléma szervezeti szintű felszámolására is hangsúlyt fektetnek. Ennek érdekében szakértők által kidolgozott tréninget ajánlanak, melyen decemberig ingyenes a részvétel.

Fotó: Envato

#egyenjogusag #berszakadek #trening #transzparencia

H I R D E T É S