blank

Karanténba került Új-Zéland

blank
blank

H I R D E T É S

Már hét fő érintett Új-Zéland fél év óta első koronavírus-járványában, és a miniszterelnök szerint még biztosan fognak új fertőzötteket találni, ezért három napra az ország, egy hétre két város teljes karanténba került.

Új-Zéland kezelte a világon talán a legsikeresebben a járványt: a sok tesztelés, a gyors intézkedések és a szigorú korlátozások miatt szinte alig volt fertőzött az országban, márciusban pedig teljesen lezárták a szigetországot a külföldiek elől.

A kormány most egy eset után rögtön bevezette a legszigorúbb, négyes szintű lezárási protokollt országosan három napra; két városban, Aucklandben és Coromandelben pedig hét napra (ezen a két helyen járt az első fertőzött). A szabályok értelmében zárva tartanak az iskolák, az irodák és minden, nem létfontosságú cikket árusító bolt is. Ilyen szintű lezárást egy éve nem vezettek be az országban.

A tisztifőorvos szerint összesen 50-100 fertőzöttet találhatnak a kitörés során. A vírushordozók közül volt, aki templomban, iskolában, kaszinóban is járt, az egyik fertőzött pedig az aucklandi kórház alkalmazottja – írja az Euronews.

A tesztelés kiderítette, hogy a vírus delta variánsa terjed, és Sydneyből érkezett az országba. Az Új-Zélandra utazókra azonban szigorú karantén vár, mielőtt emberek közé mehetnek. Az országban egyelőre az emberek 18 százaléka számít csak teljesen átoltottnak.

A szigetország közben súlyos munkaerőhiánnyal küzd – ahogy lapunk is beszámolt róla: a kormány már a nyitásra keszült és két hete a szamoai, tongai és vanuatui mezőgazdasági idénymunkások már karanténmentes utazhattak az országba.

Fotó:Envato

#jarvany #delta lezaras #uj-zeland

H I R D E T É S