blank

„Valószínűleg évente kell majd ismétlő védőoltásokat beadatni”

blank
blank

H I R D E T É S

A koronavírus újabb, a korábbinál fertőzőbbnek tartott variánsának megjelenésével eljött az ideje, hogy az Európai Unió elgondolkodjon a kötelező védőoltás elrendeléséről – jelentette ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke Brüsszelben.

Ursula von der Leyen a koronavírus-járvány újabb hullámának összehangolt tagállami kezelését célzó bizottsági megközelítés ismertetésekor elmondta, hogy véleménye szerint uniós szintű megbeszélésre van szükség a koronavírus elleni kötelező beoltásról és arról, miként ösztönözhető a védőoltás beadása, ugyanis az EU 450 milliós lakosságának egyharmada még mindig beoltatlan.

A döntés meghozatala nemzeti hatáskörbe tartozik

A bizottsági elnök kijelentette: a koronavírus omikron nevű változata jelentette kihívás “versenyfutás az idővel”, ezért arra szólította fel a tagállamokat, hogy a remény feladása nélkül készüljenek fel a legrosszabbra.

Az Európai Bizottság azt javasolja, hogy az EU-nak és a tagállamoknak továbbra is közös stratégiát kell alkalmazniuk, hogy korlátozzák az omikron variáns bejutását EU-ba, rendszeresen, napi szinten felülvizsgálva az alapvetően szükséges utazási korlátozásokat.

Az Európai Uniónak és a tagállamoknak készen kell állniuk minden szükséges ellenőrzés bevezetésére. Célzott és arányos óvintézkedéseket és korlátozásokat kell bevezetniük a vírus terjedésének korlátozására. Az omikron variáns megjelenése miatt az év végi ünnepek kapcsán különös figyelmet kell fordítaniuk a társas érintkezésre vonatkozó egyedi intézkedések alkalmazására és a velük kapcsolatos tájékoztatásra. Végre kell hajtaniuk a szabad mozgással kapcsolatos felülvizsgált megközelítést, mely szerint az uniós védettségi igazolvány érvényességi ideje egységesen 9 hónap.

A bizottsági javaslatot ismertetve Ursula von der Leyen végezetül hangsúlyozta, hogy az EU-nak és a tagállamoknak fel kell gyorsítaniuk az oltóanyagok megosztását, hogy 2022-re elérhető legyen a 70 százalékos globális átoltottság.

Pfizer-vezér: valószínűleg évente kell majd ismétlő oltásokat beadatni

Albert Bourla a BBC brit közszolgálati televíziónak adott, csütörtökön műsorra tűzött interjúban kijelentette: az évente ismételt oltásokra azért lesz szükség, mert várhatóan így lehet majd nagyon magas szintű immunvédelmet fenntartani a koronavírus ellen.

Forrás: MTI

Fotó: Envato

H I R D E T É S