Szakácsképzés

Érettségivel akár két szakmát is ingyen tanulhatunk

blank
blank

H I R D E T É S

Idén hazánkban több mint 26 ezer érettségizett fiatalnak nem sikerült bejutnia felsőoktatási intézménybe, és ebben a számban nincsenek benne azok, akik nem is adták be a jelentkezésüket. Néhány hét múlva kezdődik a tanév, sokan tanácstalanok, hogy mihez kezdjenek. Várjanak egy évet és ismét jelentkezzenek az egyetemre vagy esetleg tanuljanak valami mást? 18 éves korban még rengeteg a bizonytalanság, nem is ismeri magát mindenki annyira, hogy egyértelműen tudná, melyik úton induljon el. Az elmúlt évek történései, a koronavírus-járvány hatásai megmutatták: egy jó szakmával sokszor könnyebb érvényesülni, mint „valamilyen” diplomával, és akár saját vállalkozást is indíthat a szakember. A szakképzési rendszer átalakításával új esély érkezett az érettségi után szakmát tanulni vágyók számára: két szakmai végzettséget is ingyenesen szerezhetnek meg.

Az új, átalakított képzési rendszerben lehetőség van két szakma és a szakmai képzéshez kapcsolódó első szakképesítés ingyenes megszerzésére szakképző intézményben. Az új rendszer nem veszi figyelembe, hogy korábban milyen képesítéseket szerzett a jelentkező, így aki az OKJ-s rendszerben már ingyenesen szerzett két szakképesítést, most ismét lehetősége van újabb két szakma és egy szakképesítés elsajátítására – tájékoztatta a munkaeropiac.eu-t Purger Valéria, a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara Humánerőforrás Fejlesztési Projektirodájának pályaorientációs tanácsadója.

Az új képzési rendszer számos új elemet tartalmaz. Például a technikumok érettségihez kötött szakmákat kínálnak, ezeket két, esetenként három év alatt lehet megszerezni tanulói vagy felnőttképzési jogviszonyban. Ha valaki érettségi után szerez technikusi oklevelet, azzal akár többletpontokhoz juthat a szakirányú felsőoktatásba való felvételi esetén. A technikusi oklevél emelt szintű érettséginek számít, ez is megkönnyíti az ágazaton belüli felsőoktatásban való továbbtanulást.

A szakképző iskolák érettségihez nem kötött alapszakmákat kínálnak, ezeket szintén két év alatt tudják megszerezni a szakképzésben tanulók. Az ingyenes szakképzési lehetőségekhez tartoznak a szakképesítések is, ezek olyan, általában rövid ciklusú, gyakorlatorientált képzések, amelyek nem találhatók meg a Szakmajegyzékben, illetve az alapszakmák képzési és kimeneti követelményeiben (mint részszakmák). Sok szakképesítés és megszerzése emiatt hiánypótló azok számára, akik speciális területtel foglalkoznának, esetleg meglévő tudásukat specializálnák, vagy egy nagyobb területen belül csak egy kis területtel foglalkoznának. Szakképző intézményben két szakma megszerzése mellett egy szakképesítés is ingyenesen elérhető bárki számára.

Már csak azért is érdemes megfontolni az érettségi utáni szakmatanulás lehetőségét, mert a Szakmajegyzékben szereplő szakmák kizárólag szakképző intézményben tanulhatók. Az első szakma esetében a tanulók nappali munkarendben járnak iskolába, emiatt ösztöndíj is jár nekik, csakúgy, mint ahogy a diákigazolvány nyújtotta kedvezmények is. A szakmai oktatás a duális képzés keretei között szakképzési munkaszerződéssel és az ahhoz kapcsolódó juttatásokkal folyik egy duális képzőhelyen, vagy állami ösztöndíjjal a technikumban és annak tanműhelyében. A sikeres technikusi oklevél mellé egyszeri pályakezdési juttatást is biztosít az állam.

Az első szakma megszerzését követően szintén ingyen biztosított egy újabb szakma megszerzésének a lehetősége is, akár a végzést követően azonnal, akár a fiatal munkavállaló élete során később bármikor. Az iskolapadban töltött további két év az önismeret mélyítésére is remek lehetőséget jelent, a gyakorlaton munkatapasztalatot, a munkahelyeken pedig magabiztosabb fellépést szereznek. Így akár folytatják a tanulást, akár munkába állnak, netán vállalkozást indítanak, mindenképpen előnnyel kezdik a pályafutásukat.

A Baranya megyében tanulható szakmák és a képzést végző iskolák ágazati bontásban megtalálhatók a https://kepzesbaranya.hu/oldalon.

Fotó: Envato

Szerző: K.T.

#kepzes #szakkepzes #palyavalasztas #munkaeropiac

H I R D E T É S