Kemény munka
Forrás: Envato

Nagy a munkahelyi stressz? Így lazíthatsz a szorításán – öngondoskodási tippek a mindennapokra

blank
blank

H I R D E T É S

És milyen volt a mai nap?” – „Stresszes!”. Ki ne ismerné az ilyen beszélgetéseket? Szinte minden második ember panaszkodik, hogy túl hektikus a munka, a mindennapi élet. Sokan egyszerűen csak kevesebb stresszre vágynak. Íme, néhány tipp, hogy ezt elérhessük.

Nem könnyű megszabadulni a problémától, de Carola Kleinschmidt biológus, a stresszmegelőzés szakértője, aki a témában könyvet is írt, lépésre vezet minket egyszerű gyakorlatokkal az öngondoskodás ismereteihez, a stressz elkerüléséhez, illetve megelőzéséhez.

Mint a Karriere.at cikkéből kiderül, a szerző nem sokra tartja az olyan fogadalmakat, mint a „mostantól kevésbé görcsösen fogok élni”, sokkal inkább arra hívja fel a figyelmet, hogyan lehetséges boldogan elkezdeni például egy új esztendőt: azt a kérdést kell feltennünk magunknak, mi volt jó az előző 12 hónapban, miből szeretnénk többet magunknak. Ha ezt aztán feljegyezzük és időpontokat, határidőket határozunk meg a magunk számára, ezáltal pedig olyan időtöltéseket írunk a naptárba, melyeket várunk, így is stresszmentesebbé varázsolva az addig eltelő szürkébb órákat, napokat. A lényeg, hogy mindenképp arra irányítsuk a figyelmünket, amit többször vagy jobban szeretnénk az életünkben.

Amennyiben viszont mégis ragaszkodunk a hagyományos, nagyon határozott és sok esetben szigorú fogadalmakhoz, fontos, hogy ezekben is inkább azt döntsük el, mi az, amit elvárunk magunktól. Például a „szeretnék kevésbé stresszesen élni” így átalakulhat „szeretném kevésbé túlterhelni magam a munkában” gondolattá. A következő lépésben aztán arra kell fókuszálnunk, miképpen tudjuk elérni az adott célt. Minél konkrétabbak ezek a törekvések, annál jobb. Például kitalálhatjuk, hogy minden második napon fél órát csak magunkra szánunk, hétvégente mondjuk kettőt is. Ha lebeszéljük ezt a környezetünkkel és mindenki partner benne, máris van egy kis játékterünk a stresszkezeléshez.

Egyáltalán miért része ennyire a mindennapjainknak a stressz?

Carola Kleinschmidt szerint könnyű megkülönböztetni a kétféle stresszt. Az egészségtelen verziója általában akkor ér minket, ha rágörcsölünk egy cél elérésére, a kimenetelben azonban bizonytalanok vagyunk. Ilyenkor minden erőnkkel azon vagyunk, hogy elvégezzük a feladatot, azonban nincs igazi megkönnyebbülés a végén. Az egészséges stressz ezzel ellentétben azt jelenti, hogy aktívnak és ébernek érezzük magunkat, amiért van egy célunk, melynek érdekében ugyan meg kell erőltetnünk magukat, de nagy a valószínűsége a sikernek. Ezután eltölthet minket a büszkeség, ami erőt is ad a következő kihíváshoz.

Mit jelent „egészségesen dolgozni”?

A szakember erre azt mondja, az egészséges munka az, mely során olyan feladatokat kapunk, amiket képességeink szerint jól el tudunk végezni. Melyek igénybe vesznek, de nem kell hozzá túlerőltetni magunkat. Ideális esetben a munkavállaló maga dönthet arról, milyen pontosan kell elvégezni a dolgát. A túlzott elvárások és nagyon szigorú szabályok gyakran vezetnek stresszhez. Ahhoz, hogy jól és stresszmentesen végezhessük a munkánkat, jó csapatra és olyan főnökre van szükség, aki konkrét elképzeléseit megosztja velünk, hogy tudjuk, egy feladat mikor tekinthető elvégzettnek. Amennyiben mindehhez még jó fizetés is társul, a meló egészségesnek mondható.

Fotó: Envato

Szerző: T.M.

H I R D E T É S