hatékonyság, motiváció, produktivitás tippek, termelékenység
hatékonyság, motiváció, produktivitás tippek, termelékenység

Az ok, amiért gyakran nem érzed magad produktívnak

blank
blank

H I R D E T É S

Ugye veled is előfordult már, hogy elaludtál reggel, holott szerettél volna időben ébredni és minél több feladatot elvégezni? Nyugi, nem te vagy az egyetlen, mindenki életében akadnak olyan napok, amikor nem érzi magát elég motiváltnak és produktívnak. Most eláruljuk, mi lehet ennek az oka és abban is segítünk, hogyan kerekedhetsz felül a demotiváltságon. 

Triviális ok 

A produktivitásod gyakorlatilag bármi megzavarhatja: a postás csengetése, egy váratlan telefon vagy bármilyen mini vészhelyzet. Ilyenkor kizökkensz a ritmusodból és hiába tervezted meg a napod, egyszerűen borul minden. Ez miatt viszont egyáltalán nem kell kétségbeesned, hiszen a termelékenység nem feltétlenül arról szól, hogy minél több dologgal, minél hamarabb végezz. Sokkal inkább arról van szó, hogy rangsorold a fontos dolgokat, ezeket pedig tudatosan vedd előre. Igyekezz magadnak tartható határidőket, némi ráhagyással szabni, így ha bármi váratlan megzavar, akkor is bőven lesz elegendő időd befejezni az adott projektet. 

Ne ostorozd magad 

A produktivitásod halálát néha te magad okozod. Sokan ugyanis beleesnek abba a hibába, hogy túlterhelik saját magukat. Lényeges, hogy ne robot módjára akard végezni a munkád, bátran adj magadnak óránként 5-10 perc szünetet: ilyenkor engedd meg magadnak, hogy egy kicsit elkalandozzon az elméd, igyál egy kávét, ha irodából dolgozol csevegj pár percet a kollégákkal, ha otthonról akkor akár meditálhatsz is (mondjuk ezt az irodában is nyugodtan megteheted.) A lényeg, hogy ne akarj mindent is egyszerre, mert az előbb vagy utóbb kiégéshez vezet, ráadásul a hatékonyságot is erősen csökkenti. 

Kell néhány szabály 

Ahhoz, hogy megfelelő produktivitással állj hozzá a feladataidhoz nagyon fontos, hogy felállíts néhány egyszerű szabályt. Először is minden reggel tűzz ki három célt, amit azon az adott napon szeretnél abszolválni. Világosan fogalmazz, tehát a “majd a nap folyamán összerakom azt az Excel táblát” nem jó. A “11 és 13 óra között a régóta halogatott Excel tábla helyretételével foglalkozom” viszont már sokkal jobb. Ha konkrétan megtervezed, mivel szeretnél aznap foglalkozni, sokkal jobban kézben tudod majd tartani a feladatokat. A kutatások azt mutatják, hogy az efféle hozzáállás segít a feladatok hatékony elvégzésében. Amikor konkrétan a munkára fókuszálsz, érdemes lehet kizárni a zavaró tényezőket: a telefonod tedd csendes üzemmódba és ez idő alatt e-maileket se olvass. Így kevésbé lesz hektikus a napod és jó eséllyel sikerrel zárod majd azt. 

Forrás: Self 
Szerző: G.P. 

H I R D E T É S