mesterséges intelligencia, képességek, ai
mesterséges intelligencia, képességek, ai

Képességek, amiket nem pótolhat soha a mesterséges intelligencia

blank
blank

H I R D E T É S

Szakemberek előrejelzése szerint hatalmas, világméretű munkanélküliséggel kell szembenéznünk, ugyanis a válságra válaszul óriási mértékben szaporodott el a robotika, a mesterséges intelligencia, egyre több a drón és az automatizált vezetés technológiái is széles körben terjedtek. Ez a technikai forradalom azonban emberek millióinak munkáját veszélyeztetik sok szektorban. Kiút számukra az lehet, ha új készségeket sajátítanak el.

A negyedik ipari forradalom veszélyeztet sok kétkezi munkát, de komoly fenyegetést jelent olyan szakmákban is, ahol a szakmai ismeret mellett a logikai gondolkodás képezi a tevékenység alapját. Elemzők szerint ez alól az ügyvédek, könyvelők, orvosok, gyógyszerészek sem kivételek.

Milyen képességeket kellene tehát fejlesztenünk az elkövetkező években?  Milyen képességekre kell összpontosítaniuk az országoknak és a vállalkozásoknak az emberi erőforrások fejlesztése terén?

A Davosban megrendezett Világgazdasági Fórumon szakértők egyetértettek abban, hogy három olyan terület létezik, melyben nem helyettesíthető az ember: a vendéglátás, a menedzsment és a kreativitás.

A rohamos tempóban fejlődő mesterséges intelligencia azonban betörni látszik ezekre a területekre is. Ezért kifinomultabb képességeket kell megszereznünk ahhoz, hogy pótolhatatlanok legyünk. A vendéglátásban például a recepciós szolgáltatást átveheti a robot, ezért az embereknek olyan finom kommunikációs technikákat kell megtanulniuk, melyek nem helyettesíthetők. Ilyen például a nem verbális kommunikációra való képesség. Más szavakkal, javítanunk kell azt a képességünket, hogy megértsük az ügyfelek ki nem mondott szavait, az érzéseiket, és olyan kedves érzéseket közvetítsünk, melyek meghaladják a szavakat.

A második az a képesség, hogy mély empátiát tanúsítsunk az ügyfelek iránt. Ez a legfontosabb képesség, amely lehetővé teszi számunkra, hogy nem verbális kommunikációs készségünket a legmagasabb szinten gyakorolhassuk. Ezt a két készséget soha nem pótolhatja a mesterséges intelligencia.

Ami a menedzsmentet illeti, a mesterséges intelligencia helyettesítheti a munkavállalókat olyan feladatokban, mint a pénzügyi menedzsment, az anyaggazdálkodás, az emberi erőforrás-menedzsment és a projektmenedzsment. Ezen a területen

két képesség látszik pótolhatatlannak: a fejlesztés, növekedés menedzselése, a másik pedig a bajba jutott egyének, szervezetek gyógyítása. Az első a coaching, a második a tanácsadói készségeken alapul.

Ami a kreativitást illeti, a mesterséges intelligencia soha nem tudja pótolni a zsenialitást: az innovatív gondolkodást, az újszerű tervek kitalálását.

A Világgazdasági Fórum szekértői szerint a mély válság és a negyedik ipari forradalom várhatóan számos munkahely megszűnését eredményezi az elkövetkező években, és a magasan képzett szakemberek sem menekülhetnek meg. Szakértők szerint amennyiben az országok és vállalatok nem nyújtanak teljes támogatást az állampolgáraiknak és alkalmazottaiknak ezen képességek elsajátításához, akkor nehezen jutunk túl a közelgő nehéz gazdasági korszakon.

Forrás: weforum.org

H I R D E T É S