Nyomás alatt
Forrás: Envato

Szuperérzékeny kollégák: áldás vagy átok?

blank
blank

H I R D E T É S

Munkánk során napi szinten működünk együtt a kollégákkal, sok esetben egy-egy folyamatnak az alappillére a csapatmunka, azonban adódhatnak szituációk, amikor a munkatárs valamit erősen túlreagál, mi pedig csak tátott szájjal figyeljük a körülöttünk zajló eseményeket és nem értjük, mi is történik pontosan. A szuperérzékenység létező fogalom, de amikor a közvetlen környezetünkben tapasztaljuk, akkor bizony érhetnek meglepetések.

Persze ilyenkor joggal merülhet fel a kérdés, miként kezeljünk egy ilyen helyzetet, ugyanis egy szuperérzékeny kolléga rengeteg időt és energiát emészthet fel, ugyanakkor ők azok a személyek, akikből kiváló munkatárs válhat, ugyanis ők azok, akik mindig minden esetben a maximumra törekednek.

Mit is jelent az, ha valaki szuperérzékeny?

A szuperérzékenység gyakorlatilag egy személyiségvonás, ami akár genetikai úton is örökölhető. Kutatások bizonyítják, hogy a világ népességének mintegy húsz százaléka szuperérzékeny, azaz, nagyjából minden ötödik ember. Ez pedig azt is jelenti, hogy nem ritka jelenség, ha egy munkahelyen megjelenik ő, a szuperérzékeny kolléga, a kérdés azonban már csak az, miként is kezeljük őt, lehet-e kezelni, egyáltalán kell- e.

Kövesdi Eszter pszichológus, coach a HR portálnak adott interjújában beszélt a szuperérzékenységről, s elmondta: “A szuperérzékenyek idegrendszere, aktivációs rendszere, gerincvelője, azaz az egész teste érzékenyebben reagál a külvilág ingereire, a külvilágból származó összes ingert felfogja. Ebből adódóan a szuperérzékeny embereknek nagyon hasonló jellemvonásaik vannak, fizikai, érzelmi és társas szinten is.”

Mik ezek a tulajdonságok?

Kövesdi Eszter elmondta, a szuperérzékenyek magas fokú empátiával rendelkeznek, jellemzi őket a maximalizmus és a lelkiismeretesség, törekszenek a kiszámíthatóságra és a biztonságra, azonban pont ezen tulajdonságokkal összefüggésben gyakran kifáradnak, sőt az allergiára is sokkal hajlamosabbak. Ők azok, akik egyáltalán nem szeretnek szerepelni, sokkal inkább a háttérbe húzódva irányítanak. Bár ez sem törvényszerű, ugyanis a statisztikák szerint a szuperérzékenyek 30 százaléka extrovertált, míg 70 százalékuk introvertált. A nemek közti megoszlás nagyjából azonos, férfiak és nők ugyanolyan arányban lehetnek szuperérzékenyek.

Átlagon felüli teljesítmény

A szuperérzékeny kollégák számára egy átlagos munkanap is kimerő lehet: túl sok a zaj, túl sok az elvárás, ennek ellenére mégis ők azok – akik amennyiben megkapják a megfelelő megbecsülést – átlagon felül teljesítenek a munkájukban. A szuperérzékeny kollégáknak nagyon jók a megérzéseik, nem vesznek el a részletekben, nyitottak a megújulásra, tudatosak és empatikusak, továbbá hatalmas igényük van a fejlődésre.

A ló túloldala

Ugyanakkor a szuperérzékenyeknek nagyon kell is vigyázniuk magukra, ugyanis áteshetnek a ló túloldalára. Megeshet, hogy éjjel nappal csak a munkán jár az eszük, ez pedig kimerítő és fárasztó lehet hosszútávon. A szuperérzékenyek esetében a leggyakoribb panasz a kimerültség, az alvászavar, valamint a túlpörgés tünetei is megjelenhetnek. Ennek kapcsán Kövesdi Eszter azt mondja, fontos, hogy szuperérzékenyként felismerjük a figyelmeztető jeleket, tudjuk, hol vannak a határaink, ez alapján pedig azt is meg tudjuk majd válogatni, hogy milyen munkát vállalunk el. “Munkahelyváltáskor mérlegeljünk, és legyünk tisztában azzal, mennyi pihenésre van szükségünk ahhoz, hogy a legtöbbet hozzuk ki magunkból.” – mondja a szakember.

Szerző: G.P.

Fotó: Envato

H I R D E T É S