Dilemma
Forrás: Envato

Mutasd a személyiségtípusod, és megmondom, milyen munka illik hozzád! 

blank
blank

H I R D E T É S

Milyen munka illik hozzám? Tesszük fel magunknak számtalanszor a kérdést, pláne a pályánk, karrierünk kezdetén, amikor még egyáltalán nem biztos, hogy pontosan tudjuk, mivel is szeretnénk foglalkozni. Hiába haladunk előre a korral, hiába élünk a digitális világban a pályaválasztás kérdése ma is egy iszonyú nehéz feladat, probléma pedig talán ott kezdődik, hogy az oktatás során sem fordítanak kellő figyelmet arra, hogy a felnövő generáció sziklaszilárd meggyőződéssel vágjon bele a felnőttként emlegetett létbe.

Pedig a helyzet az, hogy a személyiségünk, egész pontosan a személyiségtípusunk befolyásoló tényező lehet a karrierünk szempontjából, ehhez azonban ismernünk is kell azt, továbbá tudatosan kell építkeznünk. Szomorú, de ha statisztikát készítenénk arról, mennyien nem szeretik a munkát, amit végeznek, akkor nagyon elkeserítő számokat kapnák. Pedig a munkának alapvetően nem kényszernek kellene lennie, hiszen így sokkal jobban fenyegethet minket a kiégés veszélye, szemben azzal a helyzettel, ha a munkánk kvázi a hobbink. Persze tisztában vagyunk vele, hogy a kényszer sok esetben nagy úr, azonban, ha a lehetőségeink adottak, akkor miért ne végezhetnénk olyan munkát, ami tökéletesen passzol is hozzánk, s amire nem a kényszer vezet rá?

A személyiségtípusok

Napjainkban a legnépszerűbb személyiségtípusokkal foglalkozó rendszer az MBTI, vagyis a Myers-Briggs Type Indicator, magyarul a Myers-Briggs Típus mutató. Myers és Briggs Jung munkásságát alapul véve dolgozták ki azt a rendszert, amely 16 csoportra osztja fel a személyiségtípusokat, négy nagyobb szempont alapján.

Ezek a következők:

  • introvertált (I) /extrovertált (E): Ez alatt a társasági élethez való hozzáállást értik. Az introvertált személyek jobban szeretnek egyedül, lenni, míg az extrovertált személyek imádják a társasági életet.
  • logika (T) /érzelem (F): Amikor meghozunk egy döntést az lehet logikus, azaz racionális elvek mentén meghozott végső döntés, de az is lehet, hogy adott esetben az érzelmek irányítanak bennünket.
  • tervezés (J) /spontaneitás (P): A feladatok elvégzése során akadnak emberek, akik a tervezésre esküsznek, listákat írnak, pipálnak és mindent előre kiagyalnak, míg mások inkább spontán módon oldják meg a feladataikat, nem ritka az sem, hogy rögtönöznek.

Izgalmas utazás

Mint az látható, az MBTI rendszerében a különböző személyiségtípusok egy-egy betűkódot kaptak. Ha a fenti listából kiválasztjuk azt a négy tulajdonságot, ami a leginkább jellemez bennünket, akkor fentről lefelé haladva, s összeolvasva a betűjeleket megkapjuk a saját személyiségtípusunk kombinációját. Ha azonban biztosra szeretnénk menni, akkor az interneten elérhető egy igencsak részletes kérdőív, ami ráadásul magyar változattal is rendelkezik. A kérdések alapján a rendszer kikalkulálja nekünk, hogy pontosan melyik személyiségtípusba is tartozunk, sőt még olyan híres személyeket is mutat nekünk a végén, akivel osztozunk ezen a tulajdonságon.

A teszt kitöltése igencsak izgalmas időtöltés, azonban azt fontos tudni, hogy egy ilyen teszt kitöltése nem minden esetben releváns, nem kell azonnal készpénznek venni a leírtakat és rögtön nem is kell a főnökhöz rohanni a felmondólevéllel. Arra azonban kiváló lehet, hogy egy picit többet tudjunk meg önmagunkról, ha pedig mélyebbre ásnánk a témában, akkor érdemes lehet felkeresni egy pszichológust vagy coachot, aki tovább vezethet minket az úton, amin elindultunk.

Kíváncsi, hogy mik a jellemzői az egyes személyiségtípusoknak? Akkor maradj velünk, legközelebbi írásunkban azt is megmutatjuk! Ha pedig addig is kitöltenéd a személyiségtesztet, akkor itt megteheted.

Szerző: G.P.

Fotó: Envato

H I R D E T É S