coach, business coach
coach, business coach

Mit is csinál egy coach?

blank
blank

H I R D E T É S

Már talán nem is annyira csodálkozunk rá arra, ha újabb, idegen hangzású szakmák, hivatások tűnnek fel. A coachok jelenléte és munkája sem okoz túlzott rácsodálkozást annak ellenére, hogy sokak számára nem egyértelmű vagy nem ismert mit takar ez a munka.

Megkérdeztem néhány környezetemben lévő személyt, hogy fogalmazzák meg ki a coach és mit csinál. Volt köztük olyan, aki egyáltalán nem tudott meghatározást adni, mert nem volt számára ismerős, többen pedig azt mondták, hogy egy segítő szándékú személy, akinek megfelelő végzettsége van ehhez.

Az utóbbi válasz nem áll messze a valóságtól, de pontosítsunk!

Hónap kérdése: Volt már olyan, hogy a munkahelyi stressz negatívan hatott a magánéletedre?

Eredmények megtekintése

Betöltés ... Betöltés ...

Ki a coach?

Az angol nyelvben a coach szót edzőként használják és valóban ez a jelentése. Ha nem a sportban használjuk, akkor is hasonló jelentéssel bír, azonban a nem a fizikai edzést és erőnlétet fejleszti, hanem mentális tréningezést végez. A coach fogalma Tim Gallwey tenisszel kapcsolatos könyve által került a köztudatba. Mert a tenisz nem pusztán fizikai tevékenység, hanem mentális edzettség is szükséges hozzá. A coach pedig pontosan ezt teszi, vagyis nevezhetjük mentális edzőnek is. Egyfajta tanácsadó vagy mentor, de ez utóbbitól abban különbözik, hogy csak rövid időn át tart a coaching. Hasonlíthatjuk a munkát a tanácsadóéhoz is, csakhogy a coach nem ad tanácsot.

Mit csinál a coach?

A coach azt teszi lehetővő, hogy a hozzá forduló személy saját maga határozza meg a beszélgetés menetét és irányát. A coach megfigyel és hallgat és csak ezután kérdez vagy tesz megjegyzéseket. Lényegében türköt tart annak, aki felkeresi. Ezekkel a kérdésekkel segít az egyénnek felismerni a problémákat, de sosem irányító jellegűek és nem is utalnak a konkrét válaszra. Inkább elgondolkodtatásra ösztönzők.

A jól megfogalmazott kérdésekkel a coach a problémák érzelmi tölteteire is ráláthat és ezt segít megértetni az ügyféllel. Vagyis tudatosítja benne a saját érzelmeit.

A coach abban is segítheti az embert, hogy azonosítani tudja saját céljait, sőt azok között fontossági sorrendet tudjon felállítani. Fontos felfedezni az úticélt ahhoz, hogy érdemben megtehesse az első lépést. Vagyis összekapcsolja az álmokat a valósággal. Segíthet a fókusz és a motiváció is erősítésében, majd pedig a gyakorlati lépések megtételében is támogat.

A coach elmozdítja jelenlegi helyéről a coacholtat azért, hogy eljuthasson oda, ahol szeretne lenni, ám egy lépést sem tesz meg az ügyfele helyett. Motivál, a célra.

A coach-csal való közös munka friss nézőpontot és objektivitást jelenthet.

Már tudjuk ki a coach, de mi a coaching?

A coaching egy folyamat, amely során a coach és az őt felkereső nemcsak kedélyesen beszélgetnek, hanem együtt dolgoznak azon, hogy a személy problémája egyáltalán a felszínre kerüljön és arra a megoldást is megtaláljanak. Ahogy a fentiekben már kifejtettük, sosem a coach az, aki megmondja a „tutit”, hanem az irányított kérdésekkel az egyén maga jön rá a problémákra, a mögötte rejlő érzelmekre és a megoldásra is. A coach szerepe igazából az iránymutatás, az inspiráció és a motiváció. Támogató odafigyelésével segíti ügyfelét, hogy céljai legyenek, majd a megvalósítás útjára léphessen.

Alapvetően kétféle coachingot különböztetnek meg: life és business coaching, vagyis életviteli és üzleti coaching. Mindkét terület nagyon sokféle alterületre ágazik szét.

A szakma jövője

Habár nem vagyunk se időutazók, se jósok, feltételezhetően jó ideig nagy szükség lesz még a coachok munkájára, a coaching folyamatára. Ha vonzónak találjuk ezt a szakmát, akkor felmerülhet az igény arra, hogy coachcsá képezzük magukat. Keresés közben nagyon sok és sokféle képzés jöhet velünk szembe és egy lehetséges út az egyetemi oktatás keretén belül megtanulni a szakmát. Tény, hogy egyre inkább úgy tűnik, hogy elindult a szakmásodás.

Ha a munkahelyi coachingot vesszük górcső alá, akkor kutatások is megerősítik azt, hogy a coaching elősegíti a munkával kapcsolatos eredmények elérését, ugyanakkor nagyobb hatást gyakorolnak a munkateljesítményre. Emellett fokozódik a munkavállalók belső önszabályozása, tudatossága.

Szerző: Rónai Márta

H I R D E T É S