csapatmunka, csapatjátékos, karrier
csapatmunka, csapatjátékos, karrier

Mitől lesz valaki jó csapatjátékos?

blank
blank

H I R D E T É S

Jó csapatjátékosnak tartod magad a munka terén? Nézd meg, mennyi igaz rád a lenti állítások közül!

Csapatban dolgozni a legtöbb munkahelyen elengedhetetlen. Ha más nem, részfeladatok megoldásakor, esetleg egy-egy meeting alkalmával, egy kisebb csapattal kell tudni dűlőre jutni komolyabb kérdések esetén. Az tehát nem kérdés, hogy lesz-e olyan feladat, amikor másokkal szorosan együttműködve kell helyt állnod a munkádban. A kérdés az, neked ez mennyire megy, és ha szükséges, hogyan tudnál ilyen téren fejlődni? 

Jó kommunikáció

Ahogy a legtöbb esetben, a megfelelő kommunikáció itt is az erősségeddé válhat. Ahhoz, hogy hatékonyan tudj csapatban dolgozni, tudnod kell jó kérdezni, érvelni, információt szerezni és átadni. Ezek azok az alapok, amik nélkül nem sok esélyed lesz az eredményes csapatmunkára. 

Együttműködés

Ahhoz, hogy el tudd dönteni, hatékonyan és könnyen tudsz-e együtt dolgozni másokkal, a következőkön érdemes elgondolkodni: Jót jel, ha úgy érzed, nem jelent problémát háttérbe szorítani a saját elképzeléseidet és érveidet, ha a feladat megkívánja, ami miatt a csapatmunkára szükség van. Tudatosítsd magadban, mennyire vagy képes alkalmazkodni mások ötleteihez. A csapatmunka szempontjából nem hatékony az sem, ha vezéregyéniség vagy, de az sem, ha háttérbe húzódó alkatnak tartod magad. Az együttműködés szempontjából az a legfontosabb, hogy tudjunk a munkahelyünkön betöltött pozíciónknak megfelelően részt venni a közös munkában és a feladatra összpontosítani a saját elképzelésünk helyett, miközben részt vállalunk annak megoldásában. Ebben sokat tud segíteni, ha az együtt dolgozó kollégák között jó légkör alakul ki. 

Konfliktuskezelés

A konfliktuskezelés kulcsa, hogy megtanuljunk alkalmazkodni, megtalálni a közös nevezőt és konszenzusra jutni az adott témában. Ha csak a saját igazunkat tartjuk szem előtt és nem tudjuk a másik érveit és elképzeléseit figyelembe venni és ahhoz igazodni, biztos, hogy folyamatos konfliktusok között fog zajlani a csapatmunka. Ez viszont nemcsak nekünk, de a többi munkatársnak is meg fogja nehezíteni a feladatát. 

Feladatorientált hozzáállás

A feladatot el kell végezni. Az, hogy ez mennyire tud gördülékenyen és erdeményesen megvalósulni, részben a fentiektől is függ. Ha azonban elsősorban azt tartjuk szem előtt, hogy mi a cél és ahhoz mire van szükség és képesek vagyunk ehhez igazodni is, akkor nem fog problémát jelenteni nekünk a csapatmunka. 

Szerző: Tóth Eszter
Fotó: Envato

H I R D E T É S