blank

Nagyobb alapbér, biztonságosabb munkahely – ezekre vágyunk a járvány hatására

blank
blank

H I R D E T É S

Megnőtt az alapbér jelentősége a munkavállalók szemében a tavalyi évhez képest, amely így a rugalmas és kiszámítható időbeosztással együtt vezeti 2020-ban a legfontosabb munkahelyválasztási tényezők rangsorát. – derült ki a PwC Magyarország felméréséből. A cég idén már negyedik alkalommal mérte fel a hazai és nemzetközi munkahelyválasztási preferenciákat. Kulturálisan eltérő prioritásokat találtak Nyugaton, Közép-Európában és Oroszországban.

A Covid-járvány hatására megváltoztak a munkahelyválasztási preferenciák. Az új kutatás során a hallgatók és pályakezdők mellett a tapasztalt munkavállalók elvárásait is felmérték. Az adatgyűjtésben tíz európai ország vett részt Magyarország mellett.

Magyarország átmenet Nyugat és Oroszország között

A hazai felmérésben részt vevő közel 35 ezer válaszadó 35 százaléka felsőoktatásban, míg 14 százalékuk középiskolában tanul, 50 százalékuk pedig dolgozik.

A kutatás szerint itthon a 16-28 éves korosztály számára az alábbi szempontok fontosak a munkahelyválasztáskor:

  1. alapbér
  2. a munkahely és magánélet közötti egyensúlyt megteremtő rugalmas munkarend és munkaidő
  3. kiszámítható időbeosztás
  4.  közvetlen munkatársak személye
  5.  érdekes, kihívást jelentő munka
  6. túlórakifizetést
  7. közvetlen felettes vezetői stílusa

A magyar fiatalok számára meghatározó szempont még, hogy munkahelyük rugalmas időbeosztás vagy anyagi hozzájárulás révén támogassa a tanulmányaikat. Szintén új elemként jelent meg a munkahely biztonsága a Covid miatt. A fiatalok számára fontos, hogy a vállalat felelősséget vállaljon az ott dolgozókért és gazdasági visszaesés esetén is törekedjen a megtartásukra.

„A tapasztaltabb munkavállalók felértékelődtek az utóbbi időszakban, így fontos, hogy az ő szempontjaikkal is tisztában legyenek a munkáltatók” – mondta Bencze Róbert, a PwC Magyarország People & Organisation, HR-tanácsadási szolgáltatások igazgatója.

A 28 év felettieknél még hangsúlyosabb az igény az alapbérre és a rugalmas munkaidőre. Számukra fontosabb a közvetlen felettes vezetői stílusa, a valós teljesítményen alapuló előmenetel, a távmunka lehetősége, a munkahely biztonsága, a cafeteria, valamint a bónusz.

A TOP15-ös sorrendben csökkent a rendszeres csapatépítések népszerűsége.

Oroszországban a pénz, Nyugat-Európában az érdekes, kihívást jelentő munka a legfontosabb

A PwC munkahelyi preferenciákat vizsgáló kutatása idén először más országokat is megvizsgált. A felmérés azt mutatja, hogy a javadalmazási rendszer igénye Oroszországban a legerősebb, viszont számukra alig bír fontossággal a kooperáció, a kommunikáció. Ezzel szemben Nyugat-Európában – feltételezhetően a jelentősen magasabb átlagos életszínvonalból adódóan – az alapbér csak a 4. helyen áll, ebben a régióban az érdekes és kihívást jelentő munka a legfontosabb, míg Oroszországban ez a TOP15-ben sincs benne.

Nyugaton többre tartják a transzparenciát

Az orosz és közép-európai toplistával összehasonlítva nyugaton több kultúrával kapcsolatos elem jelenik meg, és a transzparens üzleti működéssel kapcsolatos szempontokat is magasabbra értékelik.

Összességében kijelenthető, hogy a nyugat-európai válaszadók egy pozitív, kommunikációra és kooperációra törekvő munkahelyet tartanak ideálisnak, az anyagi jellegű elemek másodlagos szerepet játszanak. Közép-Európa egy átmenetet képez az orosz és a nyugati preferenciarendszer között: az anyagi juttatásokkal kapcsolatos preferenciák az oroszországinál kevésbé, viszont a nyugatinál hangsúlyosabbak. A kommunikációra és kooperációra épülő, kihívást jelentő munka vágya erősebb, mint az oroszoknál, ugyanakkor elmarad a nyugati értékeléstől.

Forrás: pwc.com

#munkahely #kutatas #ber #munkahelyibiztonsag #munkavallalo

H I R D E T É S