próbaidő, szabadság
próbaidő, szabadság

Próbaidőn vagyok, ne is álmodjak szabadságról?

blank
blank

H I R D E T É S

Amikor egy új munkaviszonyt létesítünk, azt szinte biztos, hogy az első időszakot (3 vagy 6 hónap) próbaidővel indítjuk. Vehetnénk ezt bizalmatlanságnak, de valójában ez azért jó, mert mindkét fél határozhat úgy, hogy azonnal megszünteti a munkaviszonyt. Még csak indokolni sem kell. Ebben az időszakban nem is jár szabadság?

Nálatok van világosan látható karrierút a munkahelyen?

Eredmények megtekintése

Betöltés ... Betöltés ...

Minden munkavállalót megilleti a szabadság, azonban sokan félreértelmezik a próbaidőt a munkaviszony első 3 hónapjával. Ettől alakul ki a káosz.

Veszélyben az állás?

A biztos bevételt jelentő állás ma kincset ér, ha pedig olyan munkahelyre sikerült bekerülni, ahol a fejlődés, a karrier és a kereset is kecsegtető, nem szeretnénk az állásunkkal játszani.

A próbaidő szent és sérthetetlen – legalábbis sokan így tekintenek arra. Ez az az időszak, amikor lehetőségünk van megmutatni, hogy nem tévedtek, amikor minket választottak az álláshelyre. Ugyanakkor azt is felmérhetjük, hogy az adott munkahely és munkakör tényleg az-e, amire mi gondoltunk és ami megfelelő számunkra.

Csakhogy a betegség, a baleset nem válogat és nem köti időponthoz azt, hogy mikor lép be az életünkbe. Lehet, hogy mindez próbaidőben történik meg. Ugyanakkor még a próbaidős állás betöltése előtt lefoglalhattunk egy utat, amelynek ideje épp arra az időintervallumra esik. Ez azt jelenti, hogy bukjuk a munkahelyünket, ha elmegyünk nyaralni? Vagy fordítva: a nyaralásról kell lemondani a próbaidős munkahely miatt?

Félreértés tisztázása

Bármennyire is azt gondoljuk, hogy sem betegnek lenni, sem balesetet elszenvedni, de még csak szabadságot sem lehet kivenni próbaidő alatt, nos, tévedtünk. Ugyanis ezt semmi és senki sem tiltja. Bármennyire kellemetlen, ha egy betegség erre az időszakra esik, de betegen nem kötelezhető senki sem munkára.

Sőt az sincs törvénybe foglalva, hogy a 3 vagy 6 hónapos időtartam lejárta előtt ne lehetne kivenni szabadságot.

A félreértés abból adódik, hogy a Munka Törvénykönyvében rögzítve van: a munkaviszony első 3 hónapját kivéve, a munkáltató köteles kiadni 7 munkanapot a munkavállaló által kért időpontban. A munkaviszony első 3 hónapjában azonban figyelmen kívül hagyhatja az erre irányuló kérést. Csakhogy munkaviszony első 3 hónapja azonban nem a próbaidőt jelenti.

A betegség nem megtervezett esemény, ellenben a nyaralással, vagy legalábbis a szabadság kivételével. Jóformán attól függ a kivitelezhetősége, hogy mennyire jófej a főnök. Az azonban tény, hogy a nyáron kéri a legtöbb munkavállaló a jól megérdemelt szabadságát. Éppen ezért a munkatársak és a vezető rugalmasságán és az utóbbi döntésén múlik, hogy próbaidő alatt szabadságra mehet-e a dolgozó vagy sem.

Az év más szakaszaiban talán könnyebben megoldható a próbaidő alatti szabadságolás, bár az is függ a munka mennyiségétől, a határidőktől.

Okosan a felvételi elbeszélgetés során

Amennyiben felvételt nyerünk egy álláshelyre, és a próbaidő egybe esik a már régebben lefoglalt utazásunkkal, azt közölni szükséges a munkáltatóval. Ha a pályázó előre jelezi, hogy szüksége lenne néhány nap szabadságra ebben az időszakban, akkor általában engedni szoktak.

Szerző: Rónai Márta
Fotó: Envato

H I R D E T É S