Rutin
Forrás: Envato

Munkahelyi rutin: jó vagy rossz?

blank
blank

H I R D E T É S

Ha rutinról beszélünk, sokakban negatív érzések támadhatnak, hiszen ez tulajdonképpen azt jelenti, hogy ugyanazokat a (munka)folyamatokat hajtjuk végre újra és újra. Ami unalmasnak tűnhet, nem túl vonzó, ha inkább a kreativitás és az előrejutás lenne a cél. Mindez azonban csak az érem egyik oldala, előnyt is kovácsolhatunk ezekből a jól kialakult gyakorlatokból.

A franciából eredő szót arra használják, hogy leírjanak olyan készségeket, melyeket ismétléssel sajátítunk el. Ami nyilvánvalóan azt jelenti, hogy az adott művelet nagyon magabiztosan és gyorsan végrehajtható. Persze negatív is lehet a rutin, mikor úgy értelmezzük, hogy valaki monoton módon, lelkesedés nélkül végzi berögzült feladatait.

Rutinok úgy jönnek létre, hogy egy-egy adott szituációra ugyanúgy reagálunk. Nehéz őket tudatosan alakítani, de lehetséges. Ezek a gyakorlatok nem csak a szakmai életre jellemzőek, a szabadidőnket is alakítják. Amivel nem feltétlenül van gond. Kritikussá csupán akkor válik a helyzet, ha szokássá válnak a rutinok és hátráltatnak bennünket.

Amikor a rutin a javunkra válik

Jó, ha valaki felkelés után reggelizik, munka után edz, vagy kialakít egy vasárnapi menetrendet. Rossz, ha minden étkezés után rágyújt, esténként a kanapén köt ki egy doboz fagyival, minden rezzenésre ránéz a mobiltelefonjára, és a többi.

Előnyös, hogy a rutinok struktúrát és szervezettséget adnak a napnak, döntésekre szánt időt és energiát takaríthatunk meg velük, garantálják a jó minőséget és biztonságot adnak. Utóbbi kettő főként a munkában hasznos: begyakorolt folyamatok bizonyos szakmákban nemcsak a káosz elkerüléséhez szükségesek, hanem bizalmat is teremtenek.

Hátrányos viszont, ha a kialakult rutin miatt gondatlanságból eredő hibákat vétünk, ha a folyamatok túl kiszámíthatóvá válnak, vagy az egyoldalúság stresszt okoz bennünk, esetleg problémás számunkra rugalmasan kezelni az előre nem látható változásokat.

Sok sikeres ember felismerte már, hogy a pozitív szokásoknak megvannak az előnyei: Mozart, Freud, Obama, Zuckerberg, hogy csak néhány példát említsünk. Utóbbi, a Facebook alapítója például mindig szürke pólót visel, mert el akarja kerülni, hogy értékes időt és energiát veszítsen az öltözködéssel kapcsolatos döntésképtelensége miatt.

Persze valóban fontos dolgoknál lényeges, hogy ne kerüljük el azokat a döntéseket, melyek által előrébb juthatunk. Ne féljünk kiszakadni a napi megszokásokból, vagy alakítani ezeken, kilépni a komfortzónánkból! Alakítsunk ki olyan rendszert, amely hasznunkra válik: napi 30 perc idegennyelvtanulás, heti 3 edzés, rendszeres szakmai blogolvasás a fejlődés érdekében, egy átlátható to-do-lista, több én-idő, bármi beiktatható!

Forrás: https://karrierebibel.de/routine/

Szerző: T.M.

Fotó: Envato

H I R D E T É S