Alternative modern adult people in smart working activity outdoo

Smart work – a jövő munkájának új keretei

blank
blank

H I R D E T É S

Nemcsak a munkaerőpiaci trendek változnak elképesztő tempóban, hanem a munkavégzés mikéntje is, ebben pedig új dimenziókat nyitott tavaly a koronavírus-járvány. Ma már nem kell mindenkinek feltétlenül bejárnia a munkahelyére ahhoz, hogy elvégezze a munkáját, így a munkahely koncepciója, az irodák funkciói is alapjaiban változnak meg. Ahogy a korábban személyes jelentlétet igénylő megbeszélések virtuális térbe kerültek, egyre több digitális eszközt használunk párhuzamosan, ezek kezelése pedig mind növekvő nyomást jelenthet az egyén számára. Miként változtatják meg a jövőben a munkavégzést ezek az új körülmények? Az új keretekről, a smart work-ről beszélt a Profession.hu állásportál online rendezvényén Kotsis Ádám, a BCG People Strategy Associate directora, aki hét szempont köré szervezte a munkavégzés jövőjét.

Ma egy kicsit hasonlítanak a munkavégzés körülményei a 19. század előttiekhez, amikor az emberek jórészt otthon dolgoztak, ezáltal azonban elszeparálódtak egymástól. A technológiai fejlődés rengeteget változtatott ezen, a gőzgép, az elektromosság megjelenésével a termelés áthelyeződött a gyárakba, ami hatékonyabb munkát és a munkaközösségek létrejöttét eredményezte. Egyenes út vezetett a szakszervezetek alakításához, majd a bérek növekedéséhez. Ez a példa azt mutatja, hogy annak messze ható következményei lehetnek, hogy hol és hogyan dolgozunk.

A smart work arról szól, hogy sok munkakörben nem kell feltétlenül bemennünk az irodába, otthonról vagy más helyről is elláthatjuk a feladatainkat. Megváltozik a távolsághoz való viszonyulásunk, egy adott megbeszéléshez nem feltétlenül jövünk össze személyesen, nem utazunk egy másik városba vagy országba, hogy együttműködjünk valakivel. Ebből következik, hogy másképp használjuk és fogjuk is használni az irodáinkat.

Még csak körvonalazódik, mi lesz az „új normális”

Ahogy Kotsis Ádám fogalmaz a smart work jövőjével kapcsolatban: hogy a járvány utáni időszámításban mi lesz „az új normális”, arról még megoszlanak a vélemények. Az viszont már biztosan látszik, hogy új alapokra helyeződött a munkavégzés. Mark Zuckerberg, a Facebook alapítója azt mondja, hogy a távmunka a munka jövője, és arra törekszik, hogy a vállalata ebben az élen járjon. Reed Hastings, a Netflix vezérigazgatója pedig arra vár, hogy az emberek visszajöjjenek a munkahelyekre. A munka jövője valahol a kettő között lesz: távmunka is lesz és össze is fognak jönni a munkavállalók, nyilván nem mindegy, hogy mikor és miért.

Hogyan hat majd a smart work a termelékenységre?

Egy tavaly világszerte végzett felmérés szerint a távmunkában dolgozó munkavállalók 76%-a legalább annyira termelékenynek gondolta magát, mint korábban. Egy másik felmérésben pedig a megkérdezettek 56%-a vélte úgy, hogy együttműködést igénylő feladatok esetén kevésbé termelékeny, mint korábban. Kialakulóban vannak azok a munkakörök és munkafolyamatok, ahol az egyén önálló munkavégzése miatt a távmunkában nő a termelékenység. Ugyanakkor látszanak olyan munkafolyamatok is, ahol a csoportos munkavégzés igényli a személyes találkozást. A HR feladata lesz segíteni a hatékonyságot.

Hogyan alakul a személyes jóllétünk?

A munkahelyi jóllét hozzájárul a termelékenységhez. Egy tavaly júliusi Wall Street Journal-felmérés szerint a munkavállalók jelentős része szorongásról, egyedüllétről, elveszettségről számol be, mert megfosztották a mindennapi rutinjától. Ezzel másokat felszabadít ez a helyzet, élvezik az új körülmények adta rugalmasságot és boldogabbak is. A szociális kapcsolatok hiánya miatt ugyanakkor sokan magányosnak és stresszesnek érzik magukat. A vállalat dolga megérteni, hogy ki melyik csoportba tartozik, és hogyan lehet alakítani a helyzetén.

Milyen hatással lesz az időbeosztásunkra és a költségekre?

Egyre többet és többet dolgozunk, egyelőre nem tisztázott, hogy ez a helyzet miért ezt hozza ki az otthon dolgozókból. Az eddig 6-8 órával töltött utazás többletidejét nem találjuk a munkánkban. A jövő kulcskérdése lesz, hogy megértjük-e, miért szaporodtak fel a feladataink.

Hogyan alakulnak a költségek? A munkáltatók és a munkavállalók sok esetben pénzt takarítanak meg: csökkenek az irodákkal kapcsolatos költségek, nincs annyi utazási költség sem. Egy Forbes-cikk arról írt tavaly, hogy egy átlag amerikai vállalat egy munkavállalón kb. 11 ezer dollárt tud spórolni, ha a jövőben komolyan folytatja a távmunkát. Viszont az embereknek otthon széket, számítógépet, internetelérést kell adni, és néhány országban felmerül a kérdés, hogy a vállalat fizesse-e a lakbér egy részét. Tehát a smart work-nek spórolási és költségoldala is van, ez a feladat is lehet a HR által koordinált.

Kinél legyen az irányítás? Felülről érkező iránymutatás vagy autonómia lesz a jövő? Míg a top-down tervezés nem veszi figyelembe az egyedi élethelyzeteket, addig a döntések legalsó szintekig delegálása sem tűnik jó megoldásnak. A megoldás valahol középen lesz, ha nagy szervezetben szeretnénk smart work-öt támogató módon működni.

Mi lesz a digitális eszközök szerepe az életünkben? Elengedhetetlenné váltak a konferencia- és kooperációs eszközök, ezek nélkül nem is tudnánk ma dolgozni. Ugyanakkor ennek is van egy másik oldala, hiszen elárasztanak bennünket ezek az alkalmazások. Az ember agya véges, és nem képes feldolgozni minden ingert, ami ezek az eszközök által folyamatosan érik. A legtöbb vállalat eljutott oda, hogy a több már nem jó, hanem valamiféle korlátot kell szabni az eszközök használatának is.  

Milyen lesz a jövő vezetése?

A vezetői szerepkör fontosabb, mint valaha. Hiszen mostanra a járványhelyzet adta új környezetben a vállalatok menedzselik az irodákat, beszerezték az esetleg szükséges új eszközöket, tréningezték a dolgozókat, kezelik a legtöbb dimenziót. A vezetők szerepe ugyanakkor egyre fontosabb: ők érthetik meg a legjobban, mi történik, ők tudnak jelen lenni és bekapcsolódni abba, amit az emberek fontosnak tartanak, ugyanakkor hatni a termelékenységre is. Törekedni kell arra, hogy egyértelműek legyenek a fontos dolgok, az egyetértés, az egyértelműség nagy hangsúlyt kap. Alapvető, hogy a vezető jelen legyen a fontos pillanatokban, még ha fizikailag most nem is tud ott lenni. Kapcsolódjon be a vezető abba, amit az emberei fontosnak tartanak, várja el és jutalmazza az együttműködést. Kotsis Ádám úgy fogalmaz: „meggyőződésünk, hogy akik proaktívak, megfelelő módon honosítják meg a smart work munkamódszereket, és ilyen módon működnek a jövőben, azok komoly versenyelőnyre tehetnek szert a hatékonyságtól kezdve az employer branding-en át egészen a munkavállalók elköteleződéséig”.

Szerző: K.T.

#hr #smartwork #munkahely #tavmunka

H I R D E T É S