Személyiségtípusok
Mosolygó férfi irodában a munkatársaival

Számtalan személyiségtípus – Egy munkahely

blank
blank

H I R D E T É S

Mindannyian szembesültünk már azzal az érzéssel, hogy a munkahelyünkön nem mindenkivel találjuk meg a közös hangot. Vannak, akikkel első látásra szimpátia alakul ki, ám vannak olyan esetek is, amikor hónapok vagy évek eltelte sem tud közelebb hozni a másik emberhez. Mindez természetes folyamat, nehezítve annyival, hogy míg a barátainkat mi magunk, addig a kollégáinkat/főnökeinket nem mi választjuk meg. Ahhoz, hogy munkánkban sikeresek legyünk, nem csak szakmailag, de emberileg is meg kell feleljünk. Ehhez hozzá tartozik az alkalmazkodás olyan személyekhez is, akik természetükből fakadóan szöges ellentéteink.

Az emberek eltérő jellemzőit már az ókorban megfigyelték, és Hippokratész (görög orvos) volt az első, aki a személyiségtípusokat meghatározta, majd ezeket Galénosz (görög orvos és filozófus) négy különböző kategóriába sorolta. Ekkor fogalmazódott meg a szangvinikus, kolerikus, melankolikus és flegmatikus karakterek elkülönítése. Az elmélet szerint a szangvinikus és kolerikus személyiségi jegyekkel rendelkezők alkotják az extrovertáltak csoportját, míg a melankolikus és flegmatikus típusú emberek az introvertáltak közé tartoznak.

Szangvinikus személyiségtípus

Azok a munkatársak, akiket a szangvinikus személyiségi jegyek illetnek meg, nagyon hamar felismerhetőek egy munkahelyi környezetben is. Ők azok, akik nyitottak, szívesen kezdeményeznek beszélgetést, és nem félnek az újonnan érkezők felé is barátságosan közelíteni. Ha ők mennek új munkahelyre, ott hamar integrálódnak. Rendkívül kommunikatívak, és jól kezelik a változatosságot. Egy nyitott irodában, ahol akár száz ember is dolgozik egy légtérben, nem mindenki nézi őket jó szemmel. Lételemük az információ megosztás, a beszélgetés, és nemigen tudnak egyhelyben maradni hosszútávon. Összességében tehát folyamatos mozgásban vannak az élet minden területén, ami sokszor az előnyükre, de olykor a hátrányukká válik.

Kolerikus személyiségtípus

A kolerikus személyiségtípusú kollégáinkhoz érdemes közel maradni, hiszen mindig céltudatos és optimista természetükkel pozitív hatással lehetnek ránk. Ők is szeretnek mozgásban lenni, koordinálni, irányt mutatni, miközben a folyamatos visszajelzésekre éheznek. Önbizalmuknak köszönhetően jó vezetővé válhatnak, amennyiben erősségeiket megfelelően kamatoztatják, és fókuszban maradnak. Ezek azok az emberek, akiknek mindig van egy új ötlet a tarsolyukban, és akik hatalmas lelkesedéssel vágnak bele a számukra érdekes, új projektbe. Érdemes tehát felfigyelni rájuk, és tanulni tőlük.

Melankolikus személyiségtípus

Ezek a munkavállalók rendkívül hűséges típusok, nem jellemző rájuk, hogy hirtelen felindulásból munkát váltsanak. Minden helyzetben realisták, akiknek fontos a biztonság érzete, és a stabil munkakörnyezet megteremtése. Természetükből fakadóan nyugalmat sugároznak, ami jó hatással lehet kollégáinkra is. Megfontoltan hoznak döntéseket, továbbá ragaszkodnak elveihez és szokásaihoz. Amennyiben ebből munkahelyi konfliktus alakul ki, ők készek azt higgadtan, önmagukhoz méltóan kezelni. 

Flegmatikus személyiségtípus

Rendkívül szenzitívek, érzékenyen érintik őket a környezetükben történő negatív események. Ezzel szemben a pozitív történéseket mélyen megélik, és erőt merítenek belőlük. Mivel hangulatemberek, ezért fontos átgondolni a hozzájuk intézett kommunikációt és cselekvéseket. Nagyon segítőkészek, gondoskodóak, így mindig lesz egy kedves szavuk hozzánk. Ők, akik szakmailag és emberileg is kiállnak mellettünk. Sokszor önmaguk elé helyezik akár kollégáikat is, így segítve őket a mindennapokban. Fontos, hogy jól ismerjük a határokat a flegmatikus személyiségtípussal rendelkező emberek kapcsán, hiszen sokan kihasználják segítő szándékukat. Ha igazán nyitottak vagyunk a megismerésükre, akkor nem csak kolléga, de jó barát is válhat belőlük.

Fotó: Envato

Szerző: I.A.

#pszichologia #kommunikacio #szemelyisegtipusok #coaching

H I R D E T É S