blank

3 hónappal tovább dolgozhatnak a külföldi kamionsofőrök Nagy-Britanniában

blank
blank

H I R D E T É S

December vége helyett március végéig vállalhatnak munkát azok az uniós kamionsofőrök, akik a súlyos üzemanyagellátást okozó sofőrhiány enyhítésére meghirdetett kedvezményes program keretében érkeznek Nagy-Britanniába.

A brit belügyminisztérium tájékoztatása szerint a gyorsított munkavállalási elbírálás feltételei közé tartozik, hogy a sofőröknek október 15-ig meg kell érkezniük az országba.

A határon üzemanyagszállító teherautók vezetésére érvényes – C vagy C+E kategóriás – jogosítványt kell felmutatni, amelyet az Európai Unió vagy az Európai Gazdasági Térség országaiban, vagy Svájcban állítottak ki. Be kell szerezni emellett a brit üzleti, energiaügyi és iparstratégiai minisztériumtól egy engedélyező okiratot is. Azok a munkavállalók, akik teljesítik e feltételeket, 2022. március 31-ig dolgozhatnak Nagy-Britanniában.

A közlemény azonban felhívja a figyelmet: a határőrizeti illetékes elbírálásán múlik, hogy a kamionsofőrök megfelelnek-e a kiírt feltételeknek. Az elbírálás során a felmutatott vezetői engedélyek ellenőrzése mellett megvizsgálják, hogy a jelentkező valóban üzemanyagszállító tartályautók vezetésére jelentkezik, képes-e saját megélhetéséről és szállásáról gondoskodni, és azt is, hogy a munkavállalási engedély lejárta után szándékában áll-e elhagyni az országot .

Ha az így szerzett engedély birtokosa az engedély lejárta előtt távozik az országból – például hazalátogat -, engedélye érvényét veszti, de az illető visszatérhet és ha felmutatja az eredeti elbíráláshoz használt okmányait, újból megkapja az engedélyt március 31-ig.

A múlt hét közepén országszerte pánikszerű vásárlási roham kezdődött a benzinkutaknál, miután több nagy forgalmazó bejelentette, hogy kénytelen töltőállomásokat bezárni, mert a kamionsofőrök hiánya miatt nem tudja teljes hálózatát ellátni üzemanyaggal. Az ország jelentős térségeiben azóta is folyamatosak a több órás sorok a benzinkutaknál. A brit kormány kérésére hétfőtől a hadsereg kétszáz tagja is bekapcsolódik az üzemanyagszállításba.

A fuvarozói szakma számításai szerint a brit áruszállítási szektorból legalább százezer kamionsofőr hiányzik, csak az új munkavállalási szabályok januári életbe lépése óta 30 ezer külföldi sofőr hagyta el az országot.

Fotó: Envato

Forrás : MTI

#munkaerohiany #uzemanyagellatas #munkavallalas #nagy-britannia

H I R D E T É S