Nemcsak a koronavírus, hanem a Brexit is nagy változásokat hozhat a külföldi tanulásban. A Higher Education Policy Institute becslései szerint 57%-kal is visszaeshet az Egyesült Királyságba az Európai Unióból jelentkezők száma, amennyiben nem sikerül más alternatívákat, például új ösztöndíj-lehetőségeket nyitni a megszűnő kedvezmények helyett. Más felmérések szerint ez a veszteség akár 84% is lehet.- írja az Eduline.

A brit kormány döntése értelmében a jövőben ugyanazok a feltételek vonatkoznak majd az uniós diákokra is, mint az EU-n kívüli nemzetközi tanulókra. Azok, akik 2020. december 31. előtt kezdték el tanulmányaikat, képzésük befejezéséig a korábbi feltételekkel tanulhatnak az országban. Viszont a friss felvételizőkre más szabályok vonatkoznak majd.

Jelentősen emelkedik a tandíj és vízum is kell majd

A jelenlegi 9250 font (körülbelül 3,6 millió forint) helyett évente 10 000–38 000 font (átlagosan 4-15 millió forint) között lesz a tandíj a brit felsőoktatásban. – adta hírül az Engame Akadémia.

Változás az is, hogy az átmeneti időszak után a 6 hónapnál hosszabb képzésre érkezőknek diákvízumot kell igényelniük, amely további 812 fontnyi (körülbelül 300 000 Ft) költséget jelent.

Nem lesz megoldás az EU-s diákhitel

Tovább nehezíti a pénzügyeket, hogy az Európai Unióból érkező jelentkezők az eddigi kedvezményes diákhitel igénylésének lehetőségét is elveszítik. Több egyetem ugyanakkor az uniós diákoknak szóló ösztöndíjrendszert vezet be, amivel sok esetben meg lehet közelíteni a korábbi éves 9250 fontos tandíjat.

Továbbtanulási hajlandóság: itthon vagy külföldön?

Az Engame Akadémia nem reprezantatív felméréséből kiderült, hogy itthon a diákok és a szülők egyértelműen annak örülnének legjobban, ha az érettségi évében kezdhetnék meg külföldi egyetemi tanulmányaikat a diákok, és az oktatás személyes formában zajlana, ezt az opciót a diákok 60,3, míg a szülők 55,8%-ban jelölte. A diákok 8,3%, a szülők 10,5% mondta azt, hogy nem halasztanák a külföldi tanulmányokat, de az online oktatást preferálnák. A diákok 9,6, míg a szülők 4,2%-a inkább egy év halasztással kezdené a külföldi tanulmányokat, végül pedig a diákok 7, a szülők 7.4%-a mondta azt, hogy a járványhelyzetre való tekintettel inkább itthon folytatnák a tanulmányaikat.

Forrás: Eduline

#felsooktatas #nagy-britannia #osztondij #eu #koronavirus #diakhitel

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét